Hlavní obsah

Tálibán nařídil ženám vystupovat v televizi se zakrytým obličejem. Prý se radují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Islamistické hnutí Tálibán v Afghánistánu opět utáhlo šrouby. A jako obvykle jsou oběťmi zpřísnění společenských norem ženy. Podle nové směrnice si začaly televizní reportérky a moderátorky vystupující před kamerou zahalovat tvář.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tálibán nařídil ženám vystupovat v televizi se zakrytým obličejemVideo: Reuters

 
Článek

„Ve čtvrtek jsme se setkali se zástupci médií. Naše doporučení přijali s nadšením,“ řekl agentuře Reuters mluvčí afghánského ministerstva ctností a neřestí Akif Mahadžar.

Mluvčí rezortu ctností a neřestí sice mluvil o doporučení, patrně však použil eufemismus. Jedním dechem totiž dodal, že „nejzazším termínem pro zahalení tváří televizních reportérek a moderátorek je 21. květen“.

Tak se také stalo, od soboty musely mít moderátorky zakrytý obličej při vysílání.

V afghánském Herátu už zase mohou ženy a muži jíst v restauraci společně

Blízký a Střední východ

Na dotaz agentury Reuters co se stane, pokud se ženy před kamerou směrnicí řídit nebudou, už mluvčí neodpověděl. Vzhledem k režimu práva, který v Afghánistánu panuje, ale lze očekávat, že vyhazov bude tím nejmírnějším možným trestem.

Plané sliby Tálibánu

I když Tálibán po loňském nástupu k moci tvrdil, že jeho nový režim bude umírněnější než ten minulý, svržený roku 2001, nemohou na mnoha místech země dívky a ženy ani do škol.

Ženy v Afghánistánu mohou na veřejnost znovu jen v burce

Blízký a Střední východ

Za minulé vlády v letech 1996 až 2001 Tálibán požadoval, aby se ženy zcela halily do burek a z domovů vycházely jen s mužským doprovodem. Právo studovat ani pracovat neměly. Za porušení pravidel jim hrozily přísné tresty. Běžné byly popravy a bičování. Takový režim se teď plíživě vrací.

Na začátku května Tálibán nařídil ženám v Afghánistánu, aby na veřejnosti nosily burku, tedy oděv, který je zahaluje od hlavy k patě. Je to podle něj „tradiční a uctivé“. Informuje o tom agentura AFP, podle níž je opatření nejvýraznějším omezením ženských práv od loňského srpna, kdy se Tálibán vrátil k moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám