Hlavní obsah

V afghánském Herátu už zase mohou ženy a muži jíst v restauraci společně

– Herát

Ve městě Herát na západě Afghánistánu už zase mohou muži a ženy v restauracích jíst pohromadě, napsala dnes agentura AFP. Dříve se tálibánské úřady v Herátu a stejnojmenné provincii pokusily prosadit zákaz společného stravování, zjistila dříve agentura od některých gastronomických podniků.

Foto: archiv, Právo

ženy v burce

Článek

„Omezení byla zrušena a restaurace mohou znovu povolit rodinám, aby jedly společně," řekl AFP recepční v jedné z restaurací.

Informaci o zákazu společného stolování na veřejnosti potvrdilo AFP ve čtvrtek ministerstvo pro šíření ctnosti a předcházení neřesti. Pravidlo se přitom mělo vztahovat i na manželské páry. Několik provozovatelů restaurací i klientů potvrdilo, že zákaz začal být v Herátu uplatňován.

Ženy v Afghánistánu mohou na veřejnost znovu jen v burce

Blízký a Střední východ

V sobotu ale mluvčí ministerstva pro šíření ctnosti a předcházení neřesti popřel, že by tálibánské úřady někdy takové restrikce prosazovaly. „Rodiny mohou jít klidně do restaurace, dát si jídlo, čaj, není v tom problém," uvedl mluvčí ministerstva.

Restaurace v problémech

Recepční v restauraci, kterého oslovila AFP, ale řekl, že úřady zákaz skutečně prosazovaly, což „bohužel mnoha restauracím působilo problémy", protože se musely omlouvat klientům.

Američané ruší mítink s Tálibánem, protože nepustil dívky do škol

Svět

„Několik dní jsme nemohli nechávat rodiny, aby si sedaly společně a jedly, ale nyní se problém vyřešil a všechno se vrátilo k normálu," řekl agentuře majitel jiné restaurace v Herátu.

Tálibán od návratu k moci prosazuje striktní výklad práva šaría. Hnutí například nařídilo, že ženy musí mít mužský doprovod, pokud se vydají na delší cestu. Zakázalo také ženám navštěvovat střední školy. Minulý týden zahraniční agentury informovaly, že afghánské úřady zavedly pro ženy povinnost nosit na veřejnosti burku.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Výběr článků

Načítám