Hlavní obsah

Tálibán a jeho odpůrci z údolí Pandžšír se domluvili na příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské radikální hnutí Tálibán se domluvilo se svými odpůrci ze severu země vedenými Ahmadem Masúdem, že až do dalšího jednání spolu nebudou bojovat. Uvedla to ve čtvrtek večer afghánská televize TOLO.

Foto: Jalaluddin Sekandar, ČTK/AP

Milice věrná Ahmadu Masúdovi na severu Afghánistánu

Článek

Dvanáct zástupců bojovníků ze severu vedených mudžáhidem Almasem Zahím se setkalo s šesti představiteli Tálibánu vedenými zástupcem šéfa zpravodajské služby Mohsínem Hašímím v provincii Parván.

„Po třech hodinách jednání se obě delegace domluvily, že obnoví vyjednávání s cílem dosáhnout trvalého míru v zemi. Tak se rozhodlo, že by se obě strany do druhého kola jednání neměly napadat,“ uvedl zástupce odpůrců Tálibánu ze severu země Muhammad Alam Ezedjar.

K odporu jsou připraveny povstat tisíce, varuje táliby obklíčený Pandžšír

Svět

Jednání byla složitá, protože Tálibán se chtěl podle svých vyjádření soustředit jen na otázku Pandžšíru, zatímco Masúdovi zástupci chtěli probírat celou formu budoucí vlády. Požadují vládu zahrnující všechny afghánské skupiny. Kvůli rozdílným postojům se obě delegace vrátily informovat své vůdce.

„Diskuse přinese výsledky v příštích dnech,“ tvrdil zástupce Tálibánu Núrulláh Núri. Hned ovšem dodal: „Pokud nebudou mít jednání výsledky a sáhnou k jinému (vojenskému) řešení, uděláme totéž.”

Síly odporu se nevzdají, zaznělo z Pandžšíru. Už tam míříme, napsal Tálibán

Blízký a Střední východ

Obě strany si navzájem několikrát vyhrožovaly útoky. Do údolí Pandžšír se stáhli odpůrci Tálibánu, kteří uváděli, že budou bojovat do poslední kapky krve. Tálibán zahájil postup k oblasti, kterou ovládají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám