Hlavní obsah

K odporu jsou připraveny povstat tisíce, varuje táliby obklíčený Pandžšír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden po ovládnutí Afghánistánu Tálibánem vzdoruje radikálnímu hnutí prakticky už jen jediná oblast – údolí Pandžšír na severovýchodě země. Oblast, kterou se nepodařilo dobýt ani Sovětům, brání Afghánská národní fronta v čele s Ahmadem Masúdem, synem slavného vůdce a hrdiny Ahmada Šáha Masúda. Hnutí má tisíce členů, potřebnou výzbroj a slibuje, že neustoupí, pokud se Tálibán pokusí o vstup do údolí. Obě strany zatím mluví o ochotě jednat.

Foto: Aamaj News Agency, Reuters

Bojovníci Afghánské národní fronty odporu

Článek

„Stojíme o mírové řešení, pokud ale vyjednávání selžou, nesmíříme se s jakoukoliv formou agrese (ze strany Tálibánu pozn. red.),“ řekl britské stanici Alí Naziri, který má v hnutí na starosti styky se zahraničím.

K Afghánské národní frontě odporu se podle něj připojili i někteří členové rozprášené afghánské armády a speciálních sil či bývalý viceprezident Amrulláh Sálih.

Ne všichni se Tálibánu podvolili. Jedna malá provincie vyhlásila odboj

Zahraniční

Pomoc slíbily i místní milice, jež sice nejsou centrálně koordinované, jsou však početné, a navíc mohou využít znalost místního prostředí. „K odporu jsou připraveny povstat tisíce,“ uvedl Naziri.

Oblast, která se stala střediskem hnutí odporu i během sovětské okupace v 80. letech minulého století a o desetiletí později ji během první vlády neměl pod kontrolou ani Tálibán, je špatně dostupná, hornatá a ideální pro partyzánský způsob vedení boje. Také proto si tam Sověti vylámali zuby.

Foto: Profimedia.cz

Propagandistický plakát s portrétem afghánského hrdiny Ahmada Šáha Masúda. Odpor teď vede jeho syn Ahmad Masúd.

Tálibán je ochotný jednat

Tálibán v pondělí uvedl, že síly odporu v Pandžšíru obklíčil, dává ale přednost jednání před bojem. „Islámský emirát se snaží vyřešit tyto problémy mírovou cestou,” sdělil mluvčí hnutí Zabiulláh Mudžáhid.

Informace přichází v době, kdy Tálibán po bleskovém postupu zemí během několika dní ovládl prakticky celý Afghánistán. Armáda oproti očekávání, respektive opakovaným ujištěním západní koalice, ustupovala prakticky bez boje. Hladce tálibům předala i velká města včetně metropole Kábulu.

Síly odporu se nevzdají, zaznělo z Pandžšíru. Už tam míříme, napsal Tálibán

Blízký a Střední východ

Výjimku tvoří zmiňované údolí Pandžšír na severovýchodě země a tři další okresy v provincii Baghlán na severu Afghánistánu. Ty se o víkendu z područí Tálibánu vymanily. Mluvčí Tálibánu nicméně v pondělí oznámil, že už je má jeho hnutí opět pod kontrolou.

„Bojovníci Tálibánu tyto okresy vyčistili a rozmístili se v Badachšánu, Tacháru a Andarabu v blízkosti údolí Pandžšír,” napsal v pondělí na Twitteru mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid.

Británie plánuje tento týden z Afghánistánu odvézt dalších 6000 lidí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám