Hlavní obsah

Síly odporu se nevzdají, zaznělo z Pandžšíru. Už tam míříme, napsal Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Síly odporu proti radikálnímu hnutí Tálibán, které se shromáždily v severoafghánském údolí Pandžšír, se povstalcům nevzdají bez boje. Oznámil to v neděli jeden z představitelů těchto sil Ahmad Masúd s tím, že stále doufá v mírová vyjednávání. Informovaly o tom stanice Al-Arabíja a agentura Reuters. Zástupce Tálibánu později na Twitteru napsal, že do oblasti už míří vojáci.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Hlídka Tálibánu v ulicích Kábulu

Článek

"Chceme, aby si Tálibán uvědomil, že cesta kupředu vede pouze skrze vyjednávání," uvedl Masúd, syn někdejšího vůdce Ahmada Šáha Masúda, který v 80. letech bojoval proti sovětským vojskům i proti Tálibánu o desetiletí později. Vyzval také k utvoření vlády v Kábulu, která by zahrnovala všechny afghánské etnické skupiny.

Ne všichni se Tálibánu podvolili. Jedna malá provincie vyhlásila odboj

Zahraniční

"Nechceme, aby propukla válka," zdůraznil představil protitálibánského odporu, jehož příslušníci se shromáždili v Pandžšíru na úpatí masivu Hindúkúš. V údolí jsou místní milice i afghánské vládní jednotky, které jsou podle Masúda připraveny s Tálibánem bojovat. Pandžšír je jediným územím v Afghánistánu, které nemá Tálibán pod kontrolou.

Evropská unie jedná s Tálibánem

Evropa

"Chtějí se bránit, chtějí bojovat, chtějí vzdorovat jakémukoli totalitnímu režimu," uvedl Masúd s odkazem na své podporovatele.

"Stovky mudžáhedínů Islámského emirátu míří do provincie Pandžšír, kde převezmou kontrolu poté, co místní činitelé odmítli poklidně předat moc," napsal posléze Tálibán na Twitteru.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Pandžšír

Síly odporu podle sobotního prohlášení získaly kontrolu nad třemi okresy v provincii Baghlán na severu Afghánistánu. Z Pandžšíru se proti Tálibánu zavázal bojovat i dosavadní viceprezident Amrulláh Sálih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám