Hlavní obsah

Slzy radosti. Američané se díky rozvolnění po 20 měsících setkali s rodinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v pondělí rozvolnily opatření a většině očkovaných znovu otevřely své hranice. Mexičané se například za svými rodinnými příslušníky mohli vydat poprvé po 20 měsících. Na jedné z nejdelších světových hranic čekali lidé ve svých vozech v kolonách. Velmi rušno pak bylo na letišti JFK v New Yorku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po 20 měsících se otevřely americko-mexické hraniceVideo: Reuters

 
Článek

„Vypadám vyšší? 730 dnů, chyběli jste mi! Teto Jill a strejdo Marku,” drželo například ceduli jedno z dětí čekajících na přílet letadla British Airways z Británie.

Aysha Mathewová nedokázala zadržet slzy, když ze stejné země přiletěla její matka se sestrou. Rodina dlouho neviděla batole Adama a poprvé v životě si mohla prohlédnout teprve tříměsíčního kojence Aarona.

Nad neočkovanými v USA se smráká

Amerika

„Vidí ho poprvé v životě a Aysha matku s dcerou neviděla 15 měsíců, takže je to neuvěřitelný pocit a jsme rádi, že jsou tady,” řekl Ayshin manžel Vincent.

„Ten poprask kolem JFK je očividný, vidíte tady hodně dojemných příběhů lidí, kteří se se svými rodinami vidí poprvé po téměř dvou letech,” nechal se slyšet výkonný ředitel British Airways Sean Doyle. Jen v pondělí tyto britské aerolinky vypravily lety do 17 měst USA. Do prosince toto číslo za den navýší na 23.

Šťastná shledání byla k vidění i na pozemních hranicích s Mexikem, i když autem hranice přejíždělo výrazně méně lidí, než byl původní odhad. „Očekávali jsme hodně lidí, ale podívejte se sami, není tomu tak,” uvedla Maria Elena Morenová, která přejížděla hranice San Ysidro mezi mexickým Baja California a Kalifornií.

Menší počet cestujících z Mexika do USA může mít spojitost s celkově nízkou proočkovaností Mexičanů. Podle serveru Our World in Data je Mexiko pouze na 40 procentech. Spojené státy přitom do své země vpouštějí z Mexika a Kanady jen naočkované, v případě zbytku světa je kromě očkování podmínkou ještě negativní test.

Reklama

Výběr článků

Načítám