Hlavní obsah

Severokorejská armáda přešla do plné bojové pohotovosti, přesunuje rakety

Soul/Pchjongjang
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po čtvrteční přestřelce uvedl jednotky na hranicích do stavu plné bojové pohotovosti. Pohrozil překvapivými operacemi. Satelity podle jihokorejské agentury Jonhap zaznamenaly přesun balistických raket Scud a Rodong k palebným postavením. Soul KLDR varoval, že na jakoukoli vojenskou akci tvrdě odpoví.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejský voják u pohraniční vesnice Panmunom

Článek

Podle jihokorejského ministra obrany je KLDR připravena podniknout další provokaci v sobotu v 17 hodin odpoledne. Jižní Korea uvedla, že na jakékoli severokorejské provokace odpoví razantním protiútokem. Jihokorejské ministerstvo obrany varovalo Severní Koreu, že za „všechny podobné akce ponese plnou odpovědnost”.

Agentura Jonhap s odvoláním na nejmenovaný jihokorejský vojenský zdroj uvedla, že jihokorejské a americké satelity zaznamenaly přesuny severokorejských balistických raket. Jihokorejské ministerstvo obrany to ale oficiálně nepotvrdilo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lidová armáda ve válečném stavu

Kim Čong-un nařídil armádě, aby přešla do válečného stavu. Severokorejská tisková agentura KCNA oznámila, že lidová armáda bude podle prezidenta připravena „zahájit překvapivé operace”. Kim pohrozil jihu mořem plamenů.

Velitelé Korejské lidové armády podle agentury KCNA nařídili frontovým útvarům, aby zničily nástroje jihokorejské propagandy, pokud Soul neskončí s jejich využíváním do 48 hodin, a připravily se na případné nepřátelské protiakce.

KLDR se obrátila na OSN 

KLDR ve čtvrtek požádala o svolání mimořádné schůze Rady bezpečnosti OSN. Jejím tématem by měly být týdenní vojenské manévry, které na Korejském poloostrově pořádají od pondělí Spojené státy a Jižní Korea. KLDR proti nim pravidelně protestuje a hrozí odvetou.

„Pokud Rada bezpečnosti znovu neuspokojí oprávněnou žádost KLDR, zřekne se zároveň své úlohy chránit mír a bezpečnost ve světě. Stane se politickým nástrojem,” konstatovala v dopise Radě bezpečnosti mise KLDR.

Napětí na hranicích roste

Severokorejská armáda ve čtvrtek vypálila raketu na tlampač, ze kterého Soul vysílá přes společnou hranici propagandu proti KLDR. Jižní Korea kvůli ostřelování evakuovala obyvatele a odpověděla dělostřeleckou palbou. [celá zpráva]

Pchjongjang ale palbu na tlampač popřel.

Severní Korea následně pohrozila vojenskou akcí, pokud Jižní Korea propagandistické vysílání nezastaví. Severokorejské ozbrojené síly ve čtvrtek poslaly jihokorejskému ministerstvu obrany dopis, v němž žádají Soul, aby do 48 hodin vysílání z amplionů zastavil. Pokud v něm bude Jižní Korea pokračovat, podnikne Pchjongjang údajně vojenskou akci.

Mezi oběma Korejemi se v poslední době opět zvýšilo napětí. Jižní Korea počátkem srpna obvinila sousední KLDR, že její vojáci v hraničním demilitarizovaném pásmu umístili miny a ty zmrzačily dva jihokorejské vojáky. Pchjongjang svou vinu popřel s tím, že Soul zfalšoval důkazy. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Soul pak v rámci odvetných opatření začal s pomocí tlampačů opět vysílat slogany namířené proti Pchjongjangu. Toto vysílání bylo v zájmu vylepšení vzájemných vztahů zrušeno v roce 2004. K obnově vlastního propagandistického vysílání z amplionů přistoupila i Severní Korea.

Reklama

Výběr článků

Načítám