Hlavní obsah

Jižní Korea obvinila KLDR z kladení min v demilitarizované zóně

– Soul

Jižní Korea v pondělí obvinila sousední KLDR, že její vojáci v hraničním demilitarizovaném pásmu umístili miny, které minulý týden zmrzačily dva jihokorejské vojáky. Soul pohrozil komunistickému režimu v Pchjongjangu, že na jeho činy tvrdě odpoví, uvedla agentura AP. Pokládání min v nárazníkové zóně by bylo porušením příměří, které v roce 1953 ukončilo boje korejské války.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní Korea obvinila KLDR z kladení min v demilitarizované zóněVideo: Reuters

 
Článek

Oba vojáci byli v úterý zraněni na běžné hlídce v oblasti, která byla předtím od min vyčištěna. Jeden z nich ztratil obě nohy, druhý přišel o jednu nohu, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. KLDR se podle něj dopustila „zbabělého aktu provokace“, za nějž „tvrdě zaplatí“.

Jihokorejské ministerstvo uvedlo, že podle jeho přesvědčení severokorejští vojáci tajně překračují hranici a pokládají v zóně miny. Třísky z explozí podle něj pocházely z min v dřevěných bednách, které používá Severní Korea. Pchjongjang na obvinění zatím nereagoval.

Před měsícem jihokorejští vojáci vypálili několik varovných výstřelů na severokorejské vojáky, kteří pronikli do nárazníkové zóny na ostře střežené hranici mezi oběma korejskými státy. Šlo o první podobný incident v letošním roce.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Napětí mezi KLDR a Jižní Koreou se letos vyhrotilo už několikrát. Severní Korea mimo jiné provedla sérii testů balistických raket v reakci na každoročně pořádané společné cvičení jihokorejských a amerických vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám