Hlavní obsah

Severní Korea ukazuje svaly. Kim osobně dohlížel na test hypersonické střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea ve středu přiznala, že v úterý provedla další test hypersonické střely. Tentokrát na něj dohlížel vůdce KLDR Kim Čong-un. Státní tisková agentura KCNA uvedla, že střela úspěšně manévrovala, než zasáhla po tisícikilometrovém letu cíl v moři.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje start rakety s hypersonickým kluzákem.

Článek

Přítomnost Kima u testu naznačuje, že se schopnosti střely zlepšily. KCNA oznámila, že test lepší manévrovací schopnosti hypersonického kluzáku, který vynáší raketa, byla při finálním testu „mimořádně jasně potvrzena“.

Dodala, že po 600 km dlouhém klouzavém letu vyneseného vztlakového tělesa následovalo 240 km „vývrtkovitého manévrování“, než byl zasažen cíl.

Foto: KCNA, Reuters

Odpálení severokorejské rakety vynášející hypersonické vztlakové těleso z mobilní rampy.

Kim, který se raketového testu účastnil poprvé od 20. března loňského roku, vyzval při inspekci k posílení „strategických armádních svalů co do kvality i kvantity“, uvedla jihokorejská agentura Jonhap.

Kim Čong-un nechal provést další raketový test

Svět

„Kim zřejmě byl přítomen i dalším testům, ale to, že se o tom píše na titulní straně (stranického listu) Rodong Sinmun, je důležité,“ uvedl pro agenturu Reuters Chad O’Carroll, který vede Korea Risk Group, jež monitoruje dění v Severní Koreji.

„Znamená to, že se Kim neobává toho, být spojován s testy nové technologie. A nestará se o to, že to USA vidí,“ doplnil.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un sleduje s důstojníky test hypersonické střely.

I jihokorejská armáda, která původně zlehčovala tvrzení KLDR o vývoji hypersonických střel, uvedla podle agentury Jonhap, že Severní Korea v poslední době ukazuje pokroky v technologii.

První hypersonickou střelu odpálila KLDR v září, letos v lednu následoval druhý pokus, při kterém použila jinou raketu.

KLDR otestovala hypersonickou střelu

Svět

KLDR používá hypersonická vztlaková tělesa bez pohonu, která letí klouzavým letem, při němž mohou manévrovat. Vynáší je balistická raketa, která jim udělí potřebnou rychlost, jež je minimálně pětkrát vyšší než rychlost zvuku. Po oddělení od rakety letí v nižší výšce, takže je radary detekují později. Navíc mohou měnit trajektorii letu a vyhnout se tak antiraketám. Proto jsou hypersonické rakety považovány za nebezpečné.

Vývoj vztlakového tělesa je však obtížný, protože musí čelit vysokým teplotám způsobeným třením při extrémně rychlém letu atmosférou a musí být schopno manévrovat.

KLDR tvrdí, že testovala hypersonickou střelu

Svět

Hypersonické střely už mají ve výzbroji Rusko a Čína, usilovně je vyvíjejí USA, které za Rusy zaostávají, ale také Jižní Korea, Austrálie, Francie, Británie a Brazílie nebo Indie.

Reklama

Výběr článků

Načítám