Hlavní obsah

Rusko chce přístup k vnitřním diskusím NATO o Afghánistánu

– Moskva • Aktualizováno

Rusko chce mít přístup k vnitřním diskusím Severoatlantické aliance o Afghánistánu a chce znát podrobnosti politické a vojenské strategie NATO v této zemi. Podle agentury AFP to v pátek prohlásil ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin.

Foto: Oleg Popov , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

"Chceme znát vojenskou strategii a vojenské a politické plány pro případ, že by NATO zakusilo naprostý neúspěch," řekl Rogozin moskevské rozhlasové stanici Echo.

"Budou-li muset odejít jako z Vietnamu, nechají za sebou spoušť a vosí hnízdo a v sousedství bude jen Rusko a naši středoasijští partneři," zdůraznil diplomat.

Podtrhl rovněž, že Rusko pomáhá alianci tím, že povolilo přes své území tranzit materiálu určeného pro jednotky v Afghánistánu, a že by tedy měla být Moskva podrobně informována.

"Pomáháme, ale musíme vědět, co se tam děje," řekl Rogozin.

Toto prohlášení přichází v době, kdy se situace v Afghánistánu zhoršuje. Úroveň násilí stoupla na většině území poté, co americký prezident Barack Obama nařídil vyslání posil v rámci nové strategie, jejímž cílem je zbavit Afghánistán vlivu povstaleckého hnutí Tálibán, jehož vládu svrhla Spojenými státy vedená invaze v roce 2001.

Reklama

Výběr článků

Načítám