Hlavní obsah

Ruské nemocnice jedou na hraně

Právo, ave, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko

Rusko denně vydá na boj s koronavirem kolem 3,6 miliardy rublů (1,11 miliardy korun). Loni utratilo za pandemii 12,5 procenta všech rozpočtových příjmů, citovala ruského ministra financí Antona Siluanova agentura RIA Novosti.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Transport pacienta nakaženého koronavirem do moskevské nemocnice

Článek

V zemi za 24 hodin umírá s covidem přes tisíc pacientů, což je nejhorší bilance od začátku šíření nemoci. Koronavirová infekce je nyní v Rusku druhou nejčastější příčinou úmrtí hned po ischemické chorobě srdeční, upozornila televize Dožď s odvoláním na údaje Rosstatu. Covid ve statistice přeskočil i onkologické diagnózy.

Putin vyhlásil pracovní volno

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu na návrh vicepremiérky Taťjany Golikovové vyhlásil celostátní pracovní volno od 30. října do 7. listopadu, v některých regionech by mělo začít platit už od 23. října. Podle potřeby se také může prodlužovat i po 7. listopadu, dodal.

„Máme 276,5 tisíce covidových lůžek. Včera bylo v průměru obsazeno 86 procent z nich, někde je vytíženost přes 95 procent,“ sdělila ve středu Golikovová na zasedání vlády a Kremlu. Situace je podle ní kritická v 11 regionech.

Šíření koronaviru v Evropě zrychluje, Rusko registrovalo rekordní počet úmrtí

Koronavirus

Vedení Moskvy mezitím chystá lokální lockdown. Kromě pokutování lidí bez roušek v dopravě znovu nařídilo stovkám nákupních center, aby napojila své kamery na městský systém, napsal Kommersant. Chce tak identifikovat návštěvníky bez ochrany dýchacích cest.

Částečný lockdown má trvat od 28. října do 7. listopadu. Otevřené zůstanou pouze obchody s nezbytným zbožím nebo lékárny. Restaurace a kavárny budou moci vydávat jen jídla s sebou a přístup do muzeí či divadel bude omezen pro ty, kteří se prokážou pomocí kódů na mobilních telefonech, že jsou očkovaní nebo nemoc prodělali, popsala agentura AP.

Moskevští senioři nad 60 let a chronicky nemocní musejí z rozhodnutí primátora Sergeje Sobjanina od 25. října do 22. února příštího roku zůstat doma. Výjimka se vztahuje jen na očkované a uzdravené za posledního půlroku.

Petrohrad zavádí povinný QR kód

Nová opatření proti šíření covidu-19 zavedlo také druhé největší ruské město Petrohrad. Městská radnice rozhodla, že s platností od 1. listopadu bude nutné pro návštěvu veřejných míst předkládat individuálně vygenerovaný QR kód.

Covid v Rusku sílí, rekordní jsou denní počty nakažených i mrtvých

Evropa

„Přístup návštěvníků starších 18 let na akce za účasti více než 40 osob bude možný pouze po předložení QR kódu potvrzujícího plné očkování či překonanou nemoc,“ citoval portál fontanka.ru vicegubernátora Borise Piotrovského.

Opatření se bude zpočátku týkat obchodních či sportovních událostí a od druhé poloviny měsíce pak také návštěvy bazénů, kin, koncertů, muzeí, divadel či svatebních síní. Od 1. prosince bude QR kód nutný také pro vstup do jídelen, lékáren, čerpacích stanic či obchodů s potravinami.

Gubernátor Alexandr Beglov prohlásil, že situace ve městě s pěti miliony obyvatel „není jednoduchá“, ale je pod kontrolou. Radnice přitom pohrozila odebráním pracovního povolení a pozastavením provozu podnikům, které budou obsluhovat klienty bez nezbytného potvrzení.

Rusové jezdí za injekcemi do Evropy. Rádi si připlatí

Zahraniční

Pouhé zavádění QR kódu nicméně zpochybnila Anna Popovová, šéfka ruské dozorčí organizace Rospotrebnadzor. „Vypadá to, že QR kódy platí, ale onemocnění stoupá,“ řekla na poradě koordinačního výboru pro boj s koronavirem. Varovala zároveň gubernátory, aby nespoléhali jen na toto opatření.

Naočkována třetina

V celém Rusku je podle vlády očkována zhruba třetina obyvatel. Očkování v Petrohradě dosud podstoupilo zhruba 1,8 milionu obyvatel. Od počátku pandemie v Rusku zemřelo přes 225 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám