Hlavní obsah

Šíření koronaviru v Evropě zrychluje, Rusko registrovalo rekordní počet úmrtí

Několik evropských zemí se potýká s prudkým zhoršením epidemie covidu-19. Nejvyšší přírůstky počtu nakažených za několik posledních měsíců hlásí Británie, Německo, Slovensko či Česko. Rusko dnes oznámilo 1028 úmrtí v souvislosti s covidem-19, tedy nejvíce od vypuknutí pandemie.

Foto: Mayela Lopez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je Evropa jediným regionem, který minulý týden zaznamenal nárůst počtu potvrzených případů nákazy virem SARS-CoV-2. Jinde je epidemická situace stabilní nebo se šíření viru zpomaluje.

V Rusku, které registrovalo denní maximum zemřelých, bude kvůli šíření koronaviru týdenní pracovní volno od 30. října do 7. listopadu. Nejhůře postižené regiony mohou volno vyhlásit už od 23. října.

Kromě počtu úmrtí zůstávají vysoké i denní počty nakažených – testy za posledních 24 hodin odhalily v Rusku infekci koronavirem u 34 073 lidí. Úřady horšící se epidemickou situaci přičítají zejména pomalému očkování. Podle operativního štábu je plně naočkovaných 45 ze 146 milionů obyvatel Ruska.

PŘEHLEDNĚ: Jaká pravidla se mění

Domácí

Slovensko v úterý zaznamenalo nejvyšší přírůstek počtu nově infikovaných od první poloviny března – přibylo 3480 případů. V zemi proto začnou od příštího týdne platit nejpřísnější protiepidemická opatření v deseti ze 79 okresů. Ta výrazně omezují činnost například restaurací a ubytovacích zařízení. Přerušit činnost ve zmíněných regionech budou muset fitness a wellness centra, jakož i aquaparky.

Šéf britské Národní zdravotní služby (NHS) Matthew Taylor v rozhovoru s BBC upozornil, že systém veřejného zdravotnictví je v mnoha částech země na hranici přetížení a tlak s blížící se zimou poroste.

Britské úřady v úterý hlásily 223 nových úmrtí souvisejících s covidem-19, což je nejvyšší denní počet od března. Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid varoval, že denní přírůstky nakažených koronavirem v zemi by brzy mohly překročit hranici 100 000 potvrzených případů denně. Podle Javida ale vláda zatím nezavede opatření, jako je povinné nošení roušek.

Sedmidenní incidence, tedy průměrný počet infikovaných na 100 000 obyvatel, stoupá i v Německu. Země za uplynulý den registrovala přes 17 000 nových případů nákazy koronavirem a 92 obětí nemoci covid-19. Údaj o sedmidenní incidenci dnes vystoupal na hodnotu 80,4. Nárůst počtu nakažených zaznamenalo i Polsko, kde úřady poprvé od května hlásily více než 5000 nových případů. Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski proto varoval, že možná bude muset zavést drastická opatření.

Rakušané musí prokazovat bezinfekčnost na pracovišti

Koronavirus

Srbsko zavede v reakci na trvale vysoké denní přírůstky nakažených zdravotní průkaz, který bude povinný pro vstup do restaurací, kaváren a barů ve večerních hodinách. Lidé, kteří budou chtít po 22:00 vstoupit do těchto podniků, budou muset od soboty předložit digitální nebo papírový certifikát dokládající, že byli očkováni proti covidu-19, testováni s negativním výsledkem anebo se zotavili z nemoci.

Proti obdobnému opatření protestovaly ve středu stovky odpůrců očkování v Sofii. Bulhaři se budou muset od čtvrtka při vstupu do restaurací, divadel, nákupních center a dalších uzavřených veřejných prostor prokazovat osvědčením o bezinfekčnosti.

Opatření zpřísňuje i New York, který bude po všech pracovnících města vyžadovat očkování proti covidu-19. Newyorští policisté nebo hasiči tak už nebudou mít možnost vakcinaci obejít pravidelným testováním na koronavirus. V USA se navzdory očkování nakazil ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas.

Švýcarská vláda oznámila, že kvůli „nepřijatelně vysokému riziku“ další vlny pandemie zatím nezruší zdravotnické certifikáty, které jsou vyžadovány pro vstup do barů, restaurací a dalších vnitřních prostor.

Srby opět dusí epidemie

Koronavirus

Na zmírnění opatření se naopak chystá Kuba, která od 15. listopadu otevře hranice zahraničním turistům. Havana nebude požadovat od návštěvníků ze zahraničí negativní test na koronavirus ani karanténu, pokud se prokáží, že jsou očkovaní proti covidu-19. Ministr cestovního ruchu Juan Carlos García uvedl, že Kuba bude uznávat vakcíny schválené ve světě. Ve světle nadcházející zimní olympiády nabídne čínská metropole Peking všem dospělým obyvatelům města třetí dávku očkování proti covidu-19.

Vyšetřovací komise horní komory brazilského parlamentu doporučila obvinit prezidenta Jaira Bolsonara ze zločinu proti lidskosti a desítky dalších deliktů kvůli jeho přístupu k pandemii. Informovala o tom v dnes zveřejněné zprávě, o níž mají senátoři hlasovat 26. října. Podle analytiků sice není pravděpodobné, že by prokuratura stíhání prezidenta zahájila, závěry komise ale mohou Bolsonarovi uškodit v prezidentských volbách, jež se mají konat příští rok.

Bolsonaro už dříve vyšetřování komise označil za frašku. Podle senátorů se trestných činů v souvislosti s pandemií covidu-19 dopustili i další brazilští činitelé včetně tří Bolsonarových synů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám