Hlavní obsah

Rebelové v Libyi bojují mezi sebou

Novinky,
Tripolis/Benghází

Po vraždě generála Abdual Fatáha Juníse se naplňují obavy, že se protikaddáfiovská opozice rozštěpí. V Benghází jednotky věrné vzbouřenecké Národní přechodné radě napadly skupinu, kterou viní ze čtvrtečního atentátu na vojenského velitele povstalců a jeho pobočníky.

Foto: Esam al-Fetori, Reuters

Zavražděný vrchní velitel libyjských povstaleckých sil Abdel Fatah Júnis

Článek

Při útoku na tábor Brigády al Nidá zahynuli čtyři lidé a šest dalších bylo zraněno, píše Guardian.  Mluvčí rady Mahmúd Šammam sdělil, že útok byl nařízen dva dny poté, co brigáda zaútočila na dvě vězení v Benghází a osvobodila z nich 200 zadržených.

„Považujeme je za pátou kolonu,“ uvedl mluvčí. Podle některých fám brigáda zabila generála na základě kódované zprávy odvysílané v libyjské státní televizi.

Smrt Juníse zatím zůstává záhadou. Byl odvolán z fronty, aby podal vysvětlení ohledně váznoucího postupu vojsk.Cestou z fronty byl zabit. Podle některých lidí byl stále napojen na Kaddáfího. Dříve byl libyjským ministrem vnitra, ale po propuknutí protestů se postavil proti režimu. [celá zpráva]

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Britský ministr obrany Liam Fox

Britský ministr obrany Liam Fox k atentátu řekl: „Zatím není jasné, kdo vraždil a jsou tu tvrzení a tvrzení proti nim. Bude to trvat několik dní, než budeme vědět, jaká je situace. V opozičních silách byla vždy směs různých lidí, což vzhledem k historii země není překvapivé."

Nálety na televizní vysílače

Tři vysílače státní televize byly v sobotu bombardovány letouny NATO. Podle vlády v Tripolisu při útoku zahynuli tři novináři a patnáct osob bylo zraněno. Jejich spolupracovníci si stěžovali, že nejsou vojáci a nepředstavovali hrozbu pro civilisty. Naráželi na to, že útoky se mají podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1973 podnikat jen na cíle, které ohrožují bezpečnost civilistů.

Foto: Anis Milli, Reuters

Rebelové cvičí s obrněným transportérem v Zintánu.

Londýnské ministerstvo obrany ale útok hájí: „Tento útok byl pokusem přerušit vysílání Kaddáfího vražedných projevů, které opakovaně zažehávaly násilí vůči dalším Libyjcům.“

Vzbouřenci na postupu

Zatímco v Benghází propukly nepokoje, síly vzbouřenců v Misurátě tvrdí, že dosáhly dalšího průlomu. Stejně tak tomu má být v horách Nafusa jižně od Tripolisu, kde rebelové při postupu ovládli město Hamavid a obklíčili Tidži vzdálené 250 kilometrů jižně od hlavního města.

Po smrti generála panovaly obavy, že jeho vražda síly rebelů oslabí, protože právě on kladl důraz na výcvik vzbouřenců.

Postupující rebelové se také zmocnili u města Zlitán těžké techniky včetně děl ráže 155 mm a tanků. Po bombardování letadly NATO na několika místech prorazili frontu a postoupili až o patnáct kilometrů. Podle velení vzbouřenců se vládní síly rozkládají.

„Odpor už není tak silný. Možná už (Kaddáfí) nemá armádu,“ uvedl Mohammed Elfituri z brigády Faisal. „Mysleli jsme si, že to bude tvrdá práce, ale postoupili jsme o patnáct kilometrů.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám