Hlavní obsah

Protiraketové systémy v Turecku znamenají podle Íránu hrozbu světové války

Záměr Turecka rozmístit na hranicích se Sýrií protiraketové systémy Patriot, představuje podle šéfa íránských ozbrojených sil hrozbu "světové války". Ankara o rakety požádala kvůli pokračujícímu násilí v sousední Sýrii. Systémy jí poskytnou USA, Německo a Nizozemsko.

Foto: Profimedia.cz

Odpalovací rampa se střelami Patriot

Článek

Ankara zdůvodnila svou žádost hrozbou možného ostřelování svého území ze sousední Sýrie zmítané boji vládních sil s opozicí. Sýrie má podle agenturních zpráv i rakety schopné nést chemické hlavice.

"Každá střela Patriot je černým bodem na mapě světa, který může vyvolat světovou válku," řekl podle íránské agentury ISNA náčelník generálního štábu íránských ozbrojených sil, generálmajor Hasan Fírúzabádí. "Vytvářejí (spojenci v NATO) plány na světovou válku, a to je velmi nebezpečné pro budoucnost lidstva a pro budoucnost Evropy samé."

Nizozemská vláda minulý týden schválila vyslání dvou protiraketových systémů Patriot a 130 svých vojáků do Turecka k hranicím se Sýrií. Vyhověla tak podle nizozemské agentury ANP žádosti NATO. Stejné rozhodnutí přijal i německý kabinet, který hodlá vyslat do Turecka s raketami 400 vojáků.Dvě baterie pošlou i Američané.

Všech šest baterií bude pod jedním velením NATO a všechny by měly být připraveny k akci do konce ledna.

Patrioty budou podle agentury AP naprogramovány tak, aby jejich cílem byly jen syrské střely v tureckém vzdušném prostoru. Rakety tohoto systému prý nebudou moci preventivně proniknout nad syrské území, což znamená, že nebudou moci přímo ovlivnit žádnou syrskou ofenzivu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám