Hlavní obsah

Pokuta nebo vězení. Indonésie chce zakázat sex mimo manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké pokuty, či dokonce tresty vězení za sex mimo manželství obsahuje rozsáhlá novela trestního zákoníku, o níž by mělo v Indonésii příští týden rozhodnout zákonodárné těleso – Lidové konzultativní shromáždění, napsal server deníku The Guardian. Není to jediná kontroverzní novinka. Trest vězení hrozí ženám za potrat mimo lékařské zařízení, cenzurovat se mají informace o antikoncepci, tvrdé tresty hrozí homosexuálům.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Indonéský prezident Joko Widodo

Článek

„Návrh indonéského trestního zákoníku je katastrofální nejen pro ženy, náboženské a genderové menšiny, ale pro všechny Indonésany," řekl Andreas Harsono z indonéské pobočky Human Rights Watch. Upozorňuje na to, že nová pravidla tvrdě dopadnou na samotné Indonésany. Miliony lidí totiž v zemi žijí v párech, ovšem nejsou legálně sezdány.

Indonéským párům, které žijí společně, aniž by vstoupily do stavu manželského, by podle nového trestního zákoníku hrozil trest vězení v délce šesti měsíců nebo pokuta ve výši v přepočtu téměř 17 tisíc korun. Pokud bude zákon přijat, ustanovení se budou vztahovat i na cizince.

Vyzývají prezidenta k odkladu

Organizace na ochranu lidských práv považují připravovanou novelu zákona nejen za útok na základní svobody, ale i za ohrožení čtvrté nejlidnatější země světa, která je považována za představitelku umírněné islámské demokracie.

„Ustanovení zákona, která cenzurují informace o antikoncepci, by mohla zvrátit pokrok, jehož Indonésie dosáhla v posledních letech v razantním snižování úmrtí matek,“ upozorňuje Harsono.

Lidskoprávní organizace naléhají na indonéského prezidenta Joka Widoda, aby přijetí zákona odložil a předloha se přepracovala.

Islámští konzervativci ovšem nový trestní zákoník uvítali.  „Stát musí chránit občany před chováním, které je v rozporu s nejvyššími božími předpisy,“ uvedl Nasir Džamil, politik z islámské strany Prosperita a spravedlnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám