Hlavní obsah

Pandemie koronaviru hatí boj s tuberkulózou, varuje WHO

Ženeva

Pandemie koronaviru narušuje celosvětovou snahu v boji s tuberkulózou (TBC). Počet případů této nejsmrtelnější infekční choroby poroste, pokud svět rychle nezasáhne, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Kvůli dopadům pandemie by rovněž mohlo letos měsíčně umírat až o 10 000 dětí více na podvýživu, varuje organizace.

Foto: Lucy Hornby, Reuters

Čínský lékař v plicní nemocnici v Pekingu s člověkem nakaženým multirezistentní tuberkulózou

Článek

Tuberkulóza loni zabila 1,4 milionu lidí, což je nepatrně méně než v předešlém roce, kdy kvůli TBC zemřelo 1,5 milionu osob, konstatuje nová každoroční zpráva WHO věnovaná boji s tuberkulózou.

Před rozšířením koronavirové nákazy mnoho zemí podle WHO v boji s tuberkulózou pokročilo, což se projevilo například na poklesu počtu úmrtí kvůli TBC v letech 2015 až 2019 o 14 procent.

Pandemie koronaviru však zásadně narušila příslušné programy v řadě států, jelikož vlády přesměrovaly zdravotníky, peníze a další zdroje určené pro diagnostiku a léčbu TBC na boj s covidem-19.

Nadějný objev českých vědců může být klíčem k novému léku na tuberkulózu

Věda a školy

Cílem WHO je snížit počet úmrtí na TBC o 90 procent a počet nově nemocných o 80 procent do roku 2030, ve srovnání s rokem 2015, přibližuje agentura Reuters. Řada zemí však teď není na dobré cestě, aby plán splnila. „Pokud máme naplnit naše cíle, je zapotřebí urychlená celosvětová akce,” prohlásil generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ghebreyesus zároveň varoval před dalším důsledkem pandemie koronaviru. Na konferenci OSN věnované zemědělství uvedl, že letos očekává nárůst počtu dětí s podvýživou o čtrnáct procent. To znamená 6,7 milionu podvyživených dětí navíc, hlavně v subsaharské Africe a v jižní Asii. Měsíčně by tak podle něj mohlo kvůli nedostatečné výživě umírat o 10 000 dětí více než obvykle. „Pandemie závažně narušila nezbytné služby, imunizaci, péči o matky a děti, dětskou výživu, plánované rodičovství a mnoho dalšího,” uvedl Ghebreyesus.

Reklama

Výběr článků

Načítám