Hlavní obsah

ON-LINE: Další rekord, ve středu přibylo 16 939 nových případů

Novinky, ČTK, jem, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Index rizika epidemie covidu-19 v Česku zůstává na 80 bodech. Druhý den se tak drží na nejvyšším pátém stupni pohotovosti, který značí kritický stav. Od středy se ale zhoršily všechny ukazatele, podle nichž se rizikové skóre počítá, a přibylo rekordních 16 939 nových případů. Dění kolem pandemie koronaviru doma i ve světě pro vás sledujeme v on-line reportáži.

Foto: Felix Kaestle, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

21:09 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vysvětloval obtížné získávání vakcín proti koronaviru "národním sobectvím", kdy všechny země podle něj tvrdě prosazují vlastní zájmy a do čela globální fronty na očkovací látky se prosadily nejbohatší státy. Ukrajina zatím uzavřela kontrakt na dodávku čínských vakcín, které ještě nebyly schváleny.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

20:23 - Velká Británie hlásí rekordní počet 55 892 nových případů koronavirové infekce a 964 dalších souvisejících úmrtí. Francie potvrdila 19 927 nově nakažených, což je méně než ve středu.

18:59 - Policie v americkém státu Wisconsin vyšetřuje případ, kdy zaměstnanec nemocnice úmyslně zničil 57 ampulek vakcíny proti koronaviru od firmy Moderna. Podle internetových stránek USA Today by takové množství stačilo k naočkování více než 500 lidí

16:41 - Do boje s koronavirem bylo nasazeno už 15 tisíc vojáků. Pomáhali v sociálních a zdravotnických zařízeních, při hlídání hranic či s Chytrou karanténou.

Živě: Silvestr na Václavském náměstí v PrazeVideo: Novinky

15:37 - Nové případy a kontakty trasovalo podle Chytré karantény ve středu 1307 lidí. Na stejný počet případů jich začátkem listopadu bylo o 600 víc.

15:27 - Silvestrovské oslavy v Itálii významně ovlivnil koronavirus. Země se nachází od čtvrtka v červené zóně a pro občany platí přísná omezení. Platí zákaz vycházení od 22. 00 do 07.00, výjimky platí jen v několika málo případech. Slavnostní silvestrovské večeře se mohou zúčastnit jen dva lidé z jiné domácnosti. Metropole Řím zakázalo použití zábavní pyrotechniky až do 6. ledna. Porušení se bude trestat pokutou 500 euro (13 100 Kč).

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Španělské schody, jedno z nejznámějších míst v Římě.

15:20 - Maďarsko vakcíny proti koronaviru nakoupí prostřednictvím Evropské unie nebo přímo z Číny, řekl Gergely Gulyás, šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána. Rusko podle něho nemá dostatečné výrobní kapacity očkovacího přípravku Sputnik V, o jehož nasazení Maďarsko uvažovalo.

14:58 - Varianta nového typu koronaviru, která byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii, se v Česku zatím neobjevila, uvedla vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková. Nakažlivější mutace se už prokázala například v Německu nebo ve Francii, ale také v USA, Japonsku a Spojených arabských emirátech.

Poláci se bojí vakcíny víc než koronaviru. Církev „dočasný” život nezajímá

Evropa

13:07 - V benešovské nemocnici dnes začalo očkování proti koronaviru, jde o první místo ve Středočeském kraji. Vakcínu dostali nejdřív zdravotníci z oddělení ARO.

V sobotu začne očkování v Kolíně. Středočeský kraj má zatím celkem k dispozici 195 lahviček vakcíny, z každé z nich lze získat až šest dávek. ČTK to dnes řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

11:48 - Na Slovensku zaznamenali rekordních 6315 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. 73 lidí viru podlehlo. V nemocnicích je 2659 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 196 na JIP a 220 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 179 543 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 2138 lidí.

11:29 - V Maďarsku zaznamenali 2971 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 108 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 322 514 lidí a celkem zemřelo 9537 lidí.

10:45 - V okrese Rakovník dosáhl index PES maximální hodnoty 100 (více zde), ve středních Čechách přibylo ve středu 2355 nakažených covidem.

Pátý stupeň rizika platí v celé ČR a odpovídají tomu platná vládní opatření. Ve Středočeském kraji je v nejvyšší stupni většina okresů, kromě Rakovnicka, kde index dosáhl maximální hodnoty, dosáhly hodnoty 90 a více bodů také okresy Beroun a Mělník. Nejpříznivější situace je naopak na Mladoboleslavsku, která má 71 bodů, což odpovídá čtvrtému stupni rizika.

10:41 - Po Praze, Ostravě a Brně se začíná očkovat také v dalších krajích.

195 ampulí dnes dorazilo do Pardubické nemocnice, vyjdou pro 588 zdravotníků, řekla ČTK mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová. Další dodávky vakcíny přijdou do kraje v lednu.

.Jihočeský kraj dnes zahájil očkování proti covidu-19. Kraj ve středu obdržel prvních 975 dávek vakcíny, které v této fázi dostanou zdravotníci. Prvním očkovaným se symbolicky stal emeritní primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Václav Chmelík. Českobudějovická nemocnice obdrží 375 dávek, každá zbývající okresní nemocnice pak 100 dávek vakcíny. Pokračovat s očkováním se ve všech nemocnicích má 4. ledna.

8:00 - Ve středu přibylo v ČR 16 939 potvrzených případů nákazy koronavirem. Ministerstvo zdravotnictví evidovalo 32 644 provedených testů. Pozitivních tak bylo rekordních 52 procent testů.

Počet úmrtí v souvislosti s koronavirem vzrostl o 75 na 11 580 osob. Aktuálně se s chorobou potýká 114 500 lidí. Hospitalizováno je 5893 pacientů.

7:46 - Celosvětový počet mrtvých s covidem-19 překonal podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) hranici 1,8 milionu. O posledních 100 tisíc se zvýšil za deset dní. Předešlých 100 tisíc přibylo za devět dní, předtím za deset dní a ještě předtím rovněž za devět dní. V předchozí fázi pandemie rostl počet mrtvých nejrychleji v dubnu, kdy se ze 100 tisíc na 200 tisíc úmrtí dostal za 15 dní.

7:25 - Kapacita volných lůžek na jednotkách ARO a JIP je podle aktuálních informací ministerstva zdravotnictví čtvrtinová. Z celkem 3832 lůžek ve všech nemocnicích v zemi jich je na těchto jednotkách aktuálně k dispozici 969. Pro pacienty s covidem-19 jich je z tohoto počtu určeno 260.

7:14 - Rizikové skóre vzrostlo téměř v každém regionu země, pouze v Ústeckém kraji zůstalo na 76 bodech, což je spodní hranice pátého stupně. Stejnou hodnotu má index také v Plzeňském a Jihomoravském kraji. Nejhorší situace je v Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji, kde je skóre na 89 bodech.

7:09 - Opatření v celém Česku odpovídají pátému stupni podle rozhodnutí vlády od neděle, a to minimálně do 10. ledna. Uzavřít se například musela většina obchodů a lidé se mohou potkávat v menších počtech. Zároveň se také v neděli začalo v Česku očkovat proti covidu.

7:00 - Rizikový index epidemie covidu se druhý den drží v nejvyšším pátém stupni, je na 80 bodech. Zhoršily se všechny ukazatele. Reprodukční číslo je 1,19.

6:51 - První vakcínu na covid-19 schválenou pro použití u široké veřejnosti už má také Čína. Místní regulátor zdravotnických výrobků dnes oznámil, že mimořádné povolení dostala očkovací látka od státem vlastněné společnosti Sinopharm založená na "deaktivovaném" koronaviru. Informovala o tom agentura Reuters.

6:17 - Německo dál registruje relativně vysoké denní statistiky o epidemii covidu-19. Institut Roberta Kocha (RKI) hlásí za středu 964 úmrtí, což je druhý nejvyšší 24hodinový součet po úterní čtyřciferné bilanci. Zároveň počtvrté zaznamenal více než 30 tisíc pozitivních testů na koronavirus.

6:09 - Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí vyhodnotilo výsledky sérologických testů uskutečněných ve Wu-chanu. Z 22 tisíc účastníků průzkumu ve Wu-chanu jich 4,43 procenta mělo v krvi protilátky na covid-19, což znamená, že se v minulosti nakazili koronavirem, který tuto nemoc způsobuje.

Pokud by výsledek průzkumu byl generalizován na celou populaci Wu-chanu, kde žije zhruba 11 milionů obyvatel, tak by to znamenalo, že ve městě bylo nakaženo zhruba 490 tisíc lidí. Čínské zdravotnické statistiky zde přitom registrují zhruba 50 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem.

6:00 - Dobré ráno z pražské redakce. Vše podstatné okolo pandemie nemoci covid-19 v tuzemsku i zahraničí pro vás sledujeme v on-line reprotáži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám