Hlavní obsah

Obrázek místo tisíců slov. Pentagon ukázal ústup posledního amerického vojáka

Americké ministerstvo obrany ukázalo snímek posledního vojáka, který tento týden opustil Afghánistán. Udělal tak definitivní tečku za dvě desítky let trvající přítomností armády USA v zemi.

Foto: Us Army, Reuters

Generálmajor Chris Donahue se stahuje z Afghánistánu

Článek

„Poslední americký voják, který opustí Afghánistán,“ stojí ve strohé popisce snímku generálmajora Chrise Donahueho.

Fotka byla pořízena přes noční vidění. Americký vojenský velitel je na ní zachycen, jak v polní uniformě, helmě a s útočnou puškou v ruce nastupuje do vojenského transportního letounu Boeing C-17 Globemaster III, který krátce na to odstartoval z kábulského mezinárodního letiště.

Tálibán se označil za vítěze války, chce dobré vztahy s USA

Svět

Generálmajor Chris Donahue velel 82. divizi amerických výsadkářů. „Byla to neuvěřitelně těžká a komplexní mise. Plná nebezpečí. Naši vojáci projevili odvahu, disciplínu a empatii,“ uvedla k odchodu svého velitele stahující se jednotka.

Neúspěšný projekt

Spojené státy podnikly invazi do Afghánistánu téměř před dvaceti roky v reakci na teroristické útoky na území USA z 11. září 2001. Během ofenzívy se jim podařilo v krátké době svrhnout islamistické hnutí Tálibán, které zpravodajci podezírali ze spolupráce s al-Kaidou a mozkem útoků v Americe Usámou bin Ládinem. Spolu se západními spojenci se Američané v zemi snažili podporovat demokratické zřízení a vybudovat bojeschopnou armádu schopnou potlačit radikály.

Drogy, daně, poplatky a tajemní sponzoři. Odkud pocházejí miliardy Tálibánu

Svět

Když se Američané a jejich spojenci letos začali stahovat, začalo být brzy jasné, že vybudovaná armáda režim v zemi neudrží. Tálibán Afghánistán obsadil během několika týdnů a po dvaceti letech mu znovu vládne.

Reklama

Výběr článků

Načítám