Hlavní obsah

Obrázek místo tisíců slov. Pentagon ukázal ústup posledního amerického vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo obrany ukázalo snímek posledního vojáka, který tento týden opustil Afghánistán. Udělal tak definitivní tečku za dvě desítky let trvající přítomností armády USA v zemi.

Foto: Us Army, Reuters

Generálmajor Chris Donahue se stahuje z Afghánistánu

Článek

„Poslední americký voják, který opustí Afghánistán,“ stojí ve strohé popisce snímku generálmajora Chrise Donahueho.

Fotka byla pořízena přes noční vidění. Americký vojenský velitel je na ní zachycen, jak v polní uniformě, helmě a s útočnou puškou v ruce nastupuje do vojenského transportního letounu Boeing C-17 Globemaster III, který krátce na to odstartoval z kábulského mezinárodního letiště.

Tálibán se označil za vítěze války, chce dobré vztahy s USA

Svět

Generálmajor Chris Donahue velel 82. divizi amerických výsadkářů. „Byla to neuvěřitelně těžká a komplexní mise. Plná nebezpečí. Naši vojáci projevili odvahu, disciplínu a empatii,“ uvedla k odchodu svého velitele stahující se jednotka.

Neúspěšný projekt

Spojené státy podnikly invazi do Afghánistánu téměř před dvaceti roky v reakci na teroristické útoky na území USA z 11. září 2001. Během ofenzívy se jim podařilo v krátké době svrhnout islamistické hnutí Tálibán, které zpravodajci podezírali ze spolupráce s al-Kaidou a mozkem útoků v Americe Usámou bin Ládinem. Spolu se západními spojenci se Američané v zemi snažili podporovat demokratické zřízení a vybudovat bojeschopnou armádu schopnou potlačit radikály.

Drogy, daně, poplatky a tajemní sponzoři. Odkud pocházejí miliardy Tálibánu

Svět

Když se Američané a jejich spojenci letos začali stahovat, začalo být brzy jasné, že vybudovaná armáda režim v zemi neudrží. Tálibán Afghánistán obsadil během několika týdnů a po dvaceti letech mu znovu vládne.

Reklama

Výběr článků

Načítám