Hlavní obsah

Nový Zéland se potýká s největším počtem nakažených, šíří se hlavně mezi Samojci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Nový Zéland se potýká s dosud nejhorší vlnou nákazy koronavirem. Infekce mutace delta se v úterý potvrdila u 148 lidí, což je z hlediska většiny zemí zanedbatelné číslo. Na Novém Zélandu je to ale mnohonásobně víc než v předchozích případech, většinu nakažených pak tvoří Samojci. Očekává se, že počet případů dále poroste, uzávěra země proto byla prodloužena o tři dny do pátku.

Foto: Robert Kitchin, ČTK/AP

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová ukazuje mapu zachycující šíření koronaviru.

Článek

Poslední vlna má už 148 nakažených, z nichž většinu tvoří Samojci z předměstí Aucklandu, kteří před vyhlášením lockdownu navštěvovali svatostánek církve Shromáždění Boha.

Počet míst, kde mohlo dojít k přenosu, překročil 400 a v blízkém kontaktu s nakaženými je přes 15 700 lidí. Hospitalizováno je osm osob, ale žádná není na JIP.

Pacient nula přiletěl na Nový Zéland ze Sydney

Svět

Mezi novými místy, kde je podezření na přenos, je několik středních škol a ještě kostel sv. Terezy v Aucklandu. Nově je nakažený i přednášející z univerzity ve Wellingtonu.

Celostátní karanténa se prodloužila o tři dny do pátku, oznámila premiérka Jacinda Ardernová. V Aucklandu bude do konce srpna a je přísnější než ve zbytku země.

Delta změnila pravidla hry 

Nárůst počtu případů označila Ardernová za očekávaný, protože se lidé mohli nakazit ještě před lockdownem. Nová vlna podle ní ještě nekulminovala.

Profesor Shaun Hendy, který se věnuje matematickému modelování, uvedl, že lockdowny mohou trvat týdny; v Aucklandu je zatím do konce září a v nejhorším případě se nakazí tisíc lidí.

Zvládnutí dosud největšího ohniska v srpnu 2020, kdy bylo detekováno 1500 lidí v blízkém kontaktu, zabralo 18 dní.

Foto: Praveen Menon, Reuters

Prázdné ulice ve Wellingtonu.

Sekvenování genomu ukázalo, že ohnisko nákazy souvisí s člověkem, který se vrátil z Austrálie s variantou delta.

Není však jasné, jak se od něj nakazili další lidé, protože byl v karanténě. Možný byl ale přenos na chodbě nebo v hale karanténního hotelu.

K nové vlně, která je největší v zemi, řekla premiérka: „Delta změnila pravidla hry.“

Nový Zéland pootevře hranice očkovaným turistům na začátku příštího roku

Cestování

Hlavní zdravotník Ashley Bloomfield uvedl, že potýkání se s indickou mutací delta je jako se setkat s úplně novým virem ve srovnání s předchozími kmeny SARS-CoV-2. „Víme, že je vysoce nakažlivý a přenosný. Viděli jsme, jak se rychle šíří.“

Podle něj bude úspěch v boji se šířením viru záviset na tom, jak budou lidé dodržovat nařízení spjatá s lockdownem čtvrté kategorie v Aucklandu.

Nízká proočkovanost

Situaci na skoro pětimilionovém Novém Zélandu komplikuje nízká proočkovanost obyvatel, kdy obě dávky dostal jen milion lidí a alespoň jednu 1,8 milionu.

Tempo očkování sice roste, v pondělí bylo podáno 63 333 dávek, jenomže plná ochrana nastává až dva týdny po podání druhé dávky a první dávka nechrání dobře před variantou delta.

Nový Zéland jde do celostátní karantény kvůli jednomu případu nákazy

Koronavirus

V zemi proto roste kritika, že se očkuje pomalu, protože vyspělé země mají naočkováno přes 60 procent lidí starších 12 let.

Tvrdé lockdowny sice Nový Zéland uchránily před velkým množstvím nakažených, celkem je jich evidováno 3097, z nichž 26 zemřelo, podobně jako jiné země sázející na karanténní opatření i na Novém Zélandu ale podcenili význam očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám