Hlavní obsah

Nový Zéland pandemii díky tvrdým opatřením zvládl, chystá se na cestovní bublinu s Austrálií

– Auckland/Canberra
Novinky, Alex Švamberk

Novozélandská vláda souhlasila s vytvořením cestovní bubliny s Austrálií, která by měla být otevřena v prvním kvartálu příštího roku, oznámila v pondělí premiérka Jacinda Ardernová. Potvrzuje to úspěch pětimilionového Nového Zélandu v boji s koronavirem, po tvrdém postupu se v něm nakazilo jen celkem 2096 osob, z nichž 25 zemřelo.

Článek

„Naším záměrem je uvést datum v novém roce, další detaily nejsou ke zveřejnění,“ uvedla Ardernová. „Naše země má aktuálně nejmenší mortalitu na covid-19 a nejmenší počet aktuálně nakažených ze zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj).“

Krok uvítal australský ministr zdravotnictví Greg Hunt s tím, že je to „první krok“ v normalizaci cestování. Hunt dodal, že australská vláda to rozhodně schválí, Ardernová však dodala, že před zveřejněním data je potřeba ještě mnoho věcí zařídit.

Novozélanďané mají nejsilnější pas světa. Pomohla jim k němu pandemie

Cestování

K cestovní bublině Ardernová dodala, že je potřeba vyřešit ještě několik otázek, zejména jak oddělit cestující z bezpečných zemí od těch ze zemí, které jsou covidem-19 postižené, a jak by měl Nový Zéland zvládat vlnu návratů, pokud by v Austrálii znovu propukla epidemie.

Připravují se aerolinky i letiště

Novozélandské aerolinky Air Zealand rozhodnutí označily za skvělé. „Naše týmy jsou zaměstnány přípravou obnovy letů bez karantény,“ řekl jejich ředitel Greg Foran s tím, že bezpečnost je prioritou. Ředitel letiště v Aucklandu Adrian Littlewood sdělil, že už dodělali úpravy na oddělení cestujících z bezpečné bubliny od těch ostatních.

Foto: TVNZ, Reuters

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Australský ministr Hunt na oznámení Ardernové reagoval slovy: „Chápeme, že to může zabrat pár dalších týdnů, ale pracujeme konstruktivně a trpělivě. Nový Zéland byl náš velký partner a už dříve jsem hovořil se svými kolegy na Novém Zélandu, za pandemie pracovali dobře.“ Podle něj mají obě země pozitivní výsledky svých strategií proti pandemii. Austrálie byla zemí, kam Novozélanďané před pandemií cestovali nejvíce.

Tvrdý a úspěšný novozélandský postup

Nový Zéland po propuknutí pandemie zavedl tvrdá restriktivní opatření, zemi izoloval a zavedl přísnou karanténu, díky čemuž zažil jen jednu vlnu případů v březnu. Ani tehdy ale denní počet nakažených nepřekračoval 80.

Nový Zéland vyhlásil zákaz vycházení 25. března. Lidé mohli jít ven, ale jen tam, kde se nemohli s nikým potkat, a měli se vyvarovat všech rizikových činností včetně řízení auta, kdy by se také mohli zranit. Země také využila toho, že je ostrovní a izolovaná, takže se mohla snáze uzavřít i světu. Nikoho na své území nepouštěla.

Na konci května už měla epidemii pod kontrolou, ale země povolila přicestovat dvěma ženám, aby se rozloučily s umírající příbuznou. Na Nový Zéland přicestovaly 7. června, následně byly umístěny do karantény v Aucklandu, odkud však s povolením úřadů vyrazily o pět dní později na návštěvu jednoho z rodičů, který později toho dne zemřel. U jedné z žen se pak prokázala nákaza SARS-CoV-2.

Nový Zéland už byl čistý. Koronavirus tam vrátilo jedno poslední rozloučení

Koronavirus

Přes léto se restrikce uvolňovaly, ale v srpnu byla znovu uvalena karanténa na Auckland, když se tam v jedné rodině objevily čtyři případy nákazy. [celá zpráva] Ve městě se pak objevilo malé ohnisko. Karanténní opatření byla na Novém Zélandu zrušena 21. září, v Aucklandu však byla stále omezena shromáždění lidí a ve veřejné dopravě se musely nosit roušky.

Právě díky zvládnutí epidemie se podařilo Ardernové na podzim obhájit ve volbách post premiérky a ještě posílit.

Novozélandská premiérka, která tvrdě potlačila covid, míří k obhajobě postu

Svět

Austrálie s 26 miliony obyvatel se potýkala s první vlnou nákaz už v březnu a s druhou od půlky července do konce září, nejvíce byl postižen stát Victoria, ale i tam se nákazu podařilo zvládnout. Celkem se v Austrálii potvrdila nákaza u 28 037 lidí, z nichž 908 zemřelo.

O koridoru obě země uvažovaly už v květnu, ale kvůli nové vlně nákazy v Austrálii byl plán odložen.

Reklama

Výběr článků

Načítám