Hlavní obsah

Novozélanďané mají nejsilnější pas světa. Pomohla jim k němu pandemie

Novinky, Michael Švarc

Obyvatelé Nového Zélandu mají aktuálně nejsilnější pas světa. Vyplývá to z hodnocení serveru Global Passport Index. Mohou na něj vycestovat do 129 zemí, přičemž zcela bez víza se dostanou do 86 a ve 43 případech si mohou potřebné dokumenty zařídit až na místě. Aktuální hodnocení je však silně ovlivněno pandemií, která s pořadím značně zamíchala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O druhé místo v žebříčku se dělí hned několik zemí, například Německo, Rakousko, Švýcarsko, Irsko, Japonsko či Jižní Korea. Držitelé těchto pasů mají dveře otevřené do 128 destinací. S možností vycestovat do 127 zemí se o třetí pozici dělí kromě jiných Švédsko, Francie, Itálie či Španělsko. Čtvrtí jsou Nizozemci, Dánové, Islanďané či Britové, jejich skóre činí 126 zemí.

Držitelé českých pasů jsou v celkovém hodnocení na šesté příčce, kterou sdílejí s Estonskem, Řeckem, Polskem, Maďarskem a Lichtenštejnskem. Češi mohou vycestovat do 124 zemí, přičemž do 90 nepotřebují vízum vůbec, v případě 34 států si ho mohou vyřídit až na místě. Předem ho však potřebují do 74 destinací.

Nutno však podotknout, že množství evropských států, ač po Češích vízum nevyžaduje, zařadilo Českou republiku na seznam rizikových zemí. Většinou to znamená, že musejí po příjezdu nastoupit do povinné karantény.

Nový Zéland ruší všechna opatření proti koronaviru

Koronavirus

Důkazem, jak pandemie koronaviru zamíchala s pořadím pasů, jsou například Spojené státy americké, které se do první desítky vůbec nedostaly. Spadly až na 21. příčku, o niž se dělí s Malajsií. Singapurský pas je ještě o jeden stupeň níže, ačkoli běžně patří k těm vůbec nejsilnějším.

Mezi nejslabší pasy patří somálský na 73. příčce, jeho držitelé mohou do 35 států. Na 74. pozici následuje syrský pas, se kterým je možno vycestovat do 34 zemí. Vůbec nejhůře jsou na tom afghánský a irácký pas, které umožňují cesty jen do 31 zemí, přičemž ten irácký nabízí zcela bezvízový styk jen se čtyřmi destinacemi.

Hodnocení se odlišují

Server Global Passport Index operuje celkem se 193 členskými zeměmi Organizace spojených národů a dalšími šesti teritorii, do kterých patří například Kosovo. To totiž všechny státy coby nezávislé území neuznávají.

Global Passport Index není však jediným žebříčkem, který hodnotí sílu pasu. Tím druhým významným je Henley & Partners Passport Index, který se docela značně liší. Operuje s mnohem větším množstvím destinací a v jeho čele se drží Japonci s bezvízovým přístupem do 191 zemí. Novozélandský pas v něm zaujímá až osmou pozici, mimo jiné se o ni dělí s Českou republikou, a umožňuje vstup do 184 destinací. Poslední aktualizace žebříčku však neoperuje s dopady pandemie.

Nejsilnější pasy podle Global Passport Index
1. Nový Zéland129 zemí
2. Německo, Rakousko, Lucembursko, Švýcarsko, Irsko, Japonsko, Jižní Korea, Austrálie128 zemí
3. Švédsko, Belgie, Francie, Finsko, Itálie, Španělsko127 zemí
4. Nizozemsko, Dánsko, Portugalsko, Litva, Norsko, Island, Spojené království, Kanada126 zemí
5. Malta, Slovinsko, Lotyšsko125 zemí
6. Česká republika, Estonsko, Řecko, Polsko, Maďarsko, Lichtenštejnsko124 zemí
7. Slovensko123 zemí
8. Kypr, Chorvatsko, Monako121 zemí
9. Rumunsko, Bulharsko120 zemí
10. San Marino, Andorra, Uruguay115 zemí
Zdroj: Global Passport Index

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám