Hlavní obsah

Novozélandská premiérka, která tvrdě potlačila covid, míří k obhajobě postu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland

Novozélandská Strana práce podle prvních průběžných výsledků vede ve volbách a směřuje k obhajobě svého vítězství. stranu vede premiérka Jacidna Ardernová, které zavedla tvrdá opatření, díky nimž se jí podařilo zvládnout epidemii koronaviru.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová

Článek

Po sečtení deseti procent hlasů vedou labouristé nad Národní stranou s padesáti procenty hlasů proti 26 procentům. Odhad, že by mohli získat nadpoloviční většinu hlasů však většina expertů považovala za přestřelený, průzkumy odhadovaly zisk Strany práce na 46 procent hlasů a nacionalistů na 31.

Podle aktuální projekce by však mohli labouristé získat 65 křesel ve stodvacetičlenném parlamentu, nacionalisté 33, Strana zelených by s osmi procenty hlasů mohla získat 11 křesel. V předchozích volbách v roce 2017 sice skončili labouristé druzí, ale podařilo se jim sestavit koaliční vládu se zelenými a stranou New Zealand First.

Ardernová letos zavedla velmi tvrdá opatření proti koronaviru, takže se v zemi potvrdila nákaza jen u 1883 lidí, z nichž umřelo 25. Nový Zéland tak patří k vůbec nejúspěšnějším zemím v boji proti koronaviru spolu s Vietnamem a Tchaj-wanem.

Reklama

Výběr článků

Načítám