Hlavní obsah

Nového iráckého premiéra nepokrytě vybírá také Írán

Právo, brw

Nového iráckého premiéra, který má nahradit odstupujícího Ádila Abdala Mahdího, přijel do Bagdádu vybírat také Kásim Sulejmání, velitel expedičního sboru íránských revolučních gard. Informoval o tom panarabský list Aš-Šark al-Awsat, který se odvolává na zdroje v iráckém parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Irácký šíitský politik Muktada Sadr (vlevo) a íránský generál Kásim Sulejmání při setkání v Teheránu letos v září

Článek

„Sulejmání přijel do Bagdádu prosadit konkrétního muže,“ potvrdil bez dalších podrobností zdroj agentury AFP. K íránskému generálovi se podle deníku připojil také Muhammad Kawsarání, zástupce libanonského radikálního šíitského Hizballáhu.

„Úkolem je pomoci dojednat kompromis mezi iráckými šíitskými a sunnitskými politiky,“ dodal list. Irácký parlament schválil demisi premiéra Mahdího v neděli.

Předseda irácké vlády rezignoval kvůli protivládním protestům, které si za dva měsíce vyžádaly už více než čtyři stovky obětí. Podle ústavy by měl nového premiéra nominovat parlament.

Bez Teheránu ani ránu

Příslušná jednání by se ale s ohledem na rozložení politických sil mohla hodně protáhnout, proto by předseda zákonodárného sboru měl požádat prezidenta, aby sám určil nového premiéra, informovala televize Al-Džazíra.

To se ale v Iráku, kde Teherán podle listu The New York Times výrazně posílil svůj vliv i tajným rozmístěním balistických raket krátkého doletu, neobejde bez íránské přítomnosti. Dvě hlavní politické formace se totiž neshodují v postoji k protivládním protestům.

Jeden politický blok ovládá šíitský duchovní Muktada Sadr, který sám nemá žádnou politickou moc, ale během protestů se stavěl za požadavky demonstrantů. Největší politický rival, Hádí Amirí, vůdce šíitských milic operujících v Iráku a šéf aliance Fatah, naopak až dosud podporoval vládu.

Řešení se čeká od Sulejmáního

Navíc do jejich soupeření může promluvit i vlivný šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání, který varoval, že protesty mohou přerůst v občanskou válku, a vyslovil se proti současné vládě. Gordický uzel spletitých vztahů a nevraživostí má nyní podle Aš-Šark al-Awsat rozetnout právě Sulejmání, kterému jeho obdivovatelé v Íránu přezdívají Ajatolláhův meč.

Podle stanice Al-Arabíja se objevil v Bagdádu už v říjnu, když na začátku nepokojů přijel Mahdího vládě zajistit podporu spřátelených šíitských milic. Mezitím se ale hněv iráckých demonstrantů, kteří požadují výměnu celého vedení země a chtějí svobodné volby, obrátil také proti Íránu.

Nespokojení Iráčané v něm totiž vidí tvůrce zkorumpovaného politického systému v jejich zemi, a tak v šíitském svatém městě Nadžafu už dvakrát zapálili tamní íránský konzulát.

Reklama

Výběr článků

Načítám