Hlavní obsah

Někdo zařval, ať vypadneme. Pak se začala valit voda, popsal Ind protržení přehrady

Déhrándún

Indický stát Uttarákhand o víkendu zasáhly povodně, které způsobil odlomený kus himalájského ledovce, jenž protrhl nedalekou přehradu. Obětí je zatím 18, dalších 200 lidí se ale pohřešuje. Jedním z lidí, kteří na poslední chvíli dokázali před katastrofou uniknout, je 28letý zaměstnanec elektrárny Dhauliganga Radžíš Kumár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vyprostili z bahna po protržení přehrady v Indii živé dělníkyVideo: AP

 
Článek

„Pracovali jsme asi tři sta metrů v tunelu. Najednou někdo zahvízdal a řval na nás, abychom rychle vypadli. Vzali jsme nohy na ramena, ale to už se na nás začala valit voda. Bylo to jak scéna z Hollywoodu. Mysleli jsme si, že to nestihneme,“ řekl agentuře AFP.

Povodeň zničila vodní elektrárnu Rišiganga a druhou vodní elektrárnu Dhauliganga poškodila. Někteří její zaměstnanci neměli takové štěstí jako Kumár a zůstali uvězněni v tunelech, a právě o jejich životy se bojuje. Dvanáct z nich se už podařilo vysvobodit díky práci indo-tibetské pohraniční policie, ale dalších 25 až 35 lidí stále zůstává uvězněno.

Odlomený kus ledovce způsobil v Indii protržení přehrady

Svět

„Odklidili jsme asi 80 metrů tunelu a ještě zhruba 100 metrů nám zbývá,“ uvedl mluvčí polovojenské jednotky policie Vivek Kumar Pandey. Představitel státu Uttarákhand Trivendra Singh Ravat uvedl, že hladina řeky se postupně stabilizuje. Litoval, že k incidentu nedošlo ve večerních hodinách, kdy by zaměstnanci měli po pracovní době.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranáři vyklízejí jeden z tunelů, ve kterém jsou uvězněni zaměstnanci elektrárny.

Úřady severoindického státu Uttarákhand mezitím nařídily evakuaci vesnic nacházejících se poblíž řeky Alaknanda. Na jejích přítocích se nachází několik vodních elektráren. Trivendra Ravat na Twitteru napsal, že se vydává na místo neštěstí. „Záchranné operace pokračují, pomoc dostáváme ze všech stran,“ uvedl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protržení přehrady v IndiiVideo: AP/Reuters

Místní úřady nařídily vyprázdnit další dvě přehrady na řece Alaknandě. Tím by měly zabránit tomu, aby povodeň zasáhla další města Haridvar a Rišikeš. Uzavřena byla také oblíbená turistická místa na březích řeky Gangy, do které se Alaknanda vlévá, a zastaveny byly všechny vodní sporty.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Polovojenská jednotka indo-tibetské pohraniční policie pomáhá se záchranou pohřešovaných.

Poslední ničivé povodně zasáhly Uttarákhand v roce 2013. Vyvolaly je silné deště. Společně s povodněmi došlo také k sesuvu půdy. Voda odplavila tisíce domů i silnic a přerušila komunikační spojení v mnoha částech státu. Zemřelo zhruba šest tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám