Hlavní obsah

NATO popřelo, že by Libyjci sestřelili vrtulník, v Misurátě se dál bojuje

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol/Tripolis
Aktualizováno

Severoatlantická aliance v pátek popřela zprávy Tripolisu, že se libyjským vládním silám podařilo sestřelit vrtulník letící nad mořem u města Zlitán. Libyjská televize se odvolala na tvrzení mluvčího armády, podle něhož jde o třetí stroj sestřelený libyjskými silami od března, kdy mezinárodní aliance zahájila v Libyi letecké údery.

Foto: Bernie Hennesy, Reuters

Vrtulník AH-64 Apache britské armády startuje z paluby lodě HMS Ocean

Článek

„Nemáme žádné zprávy, že by to byla pravda, je to nepravdivý nárok,“ sdělil představitel NATO z velitelství operace nad Libyí v Neapoli.

O sestřelení informovala libyjská státní televize s tím, že jde už o třetí sestřelený stroj NATO od zahájení operací nad Libyí. NATO zatím žádnou ztrátu nepotvrdilo. Přiznalo jen, že přišlo o útočný letoun F-15E Strike Eagle, který se nad Libyí zřítil v důsledku poruchy. [celá zpráva]

Minulý víkend byly v Libyi poprvé nasazeny francouzské a britské vrtulníky. Měly pomoci vyřešit patovou situaci, do které se konflikt po čtyřech měsících dostal. Umožňují přesné údery z malých výšek proti obrněné technice i palebným postům Kaddáfího sil.[celá zpráva]

Tvrdé boje v Misurátě 

Nejméně 17 obětí si vyžádaly v pátek tvrdé boje v libyjském přístavu Misuráta, kde vzbouřenci stále čelí útokům Kaddáfího sil. "Dalších šedesát  lidí bylo zraněno," řekl lékař z misurátské nemocnice Chálid abú Falgha CNN.

Jde o nejvíce obětí za poslední měsíc.

Sedm lidí bylo zabito podle rebelů v oblasti Dafnija, kde postoupily Kaddáfího jednotky za podpory tří tanků.  "Je to tam tam hrozné. Revolucionáři nesou tlak tankových sil na svých bedrech," řekl jeden ze vzbouřenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám