Hlavní obsah

Mossack Fonseca pomáhala Severní Koreji a Sýrii obcházet sankce

Uniklé dokumenty o panamské společnosti Mossack Fonseca ukázaly, že pomáhala obcházet Severní Koreji sankce, které na ni byly uvaleny. Poskytovala služby celkem 33 firmám a jednotlivcům, kteří byli na sankčním seznamu amerického ministerstva financí, uvedla v úterý BBC. Jednalo se o syrské, íránské a zimbabwské firmy.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo firmy Mossack Fonseca

Článek

Nejzávažnější je zřejmě případ severokorejské společnosti DCB Finance. Firma na Britských Panamských ostrovech KLDR umožňovala získávat potřebné valuty, k nimž by se jinak nedostala.

KLDR společnost DCB Finance založila v roce 2006, tedy v roce, kdy provedla svůj první jaderný pokus a čelila tvrdším sankcím, které jí omezovaly přístup na zahraniční finanční trhy. Podle jihokorejského listu Čoson ilbo přes ni KLDR získávala následujících sedm let beztrestně devizy pro svůj jaderný program. Až v roce 2013 americké ministerstvo obchodu dalo DCB Finance na černou listinu.

Brit v pozadí

Klíčovou roli při získávání peněz podle listu The Guardian hrál bankéř britského původu Nigel Cowie, který vystudoval edinburskou univerzitu a pak pracoval v Hongkongu pro banku HSBC. V roce 1995 odešel do Severní Koreje, kde žije dodnes. Stal se klíčovou postavou severokorejského finančnictví.

Původně měl kancelář v pchjongjangském hotelu, která měla jen tři zaměstnance, ale nakonec vytvořil konsorcium, které získalo sedmdesátiprocentní podíl v severokorejské kreditní bance Tedong. Později se stal jejím ředitelem.

Právě on spolu se severokorejským představitelem Kim Čol-samem založil v létě 2006 na Britských Panenských ostrovech DCB Finance jako pobočku úvěrové banky Tedong.

Mossack Fonseca přestal firmě poskytovat služby v roce 2010 poté, co se na panamskou společnost obrátily úřady Britských Panenských ostrovů kvůli jiné firmě, jež měla přímé vazby na KLDR.

Cowie prodal v roce 2011 svůj podíl v bance Tedong čínskému konsorciu a odstoupil.

Případ ukazuje, jak malý dopad mají různé sankce. Na firmu DCB Finance Ltd. přitom už v roce jejího vzniku upozornilo americké ministerstvo financi. Vědělo, že kreditní banka Tedong využívala svou předsunutou společnost DCB Finance Limited, aby „podnikala mezinárodní transakce s finančními institucemi, které se obávaly, že by se mohlo přijít na to, že ve skutečnosti obchodují se Severní Koreou.

Cowie byl populární osobou, zahraničním médiím v Pchjongjangu poskytl řadu rozhovorů, ve kterých říkal, že se obchod s KLDR podceňuje. Dodával, že pracovat v Severní Koreji je mnohem větší zábava než dělat obchod v New Yorku nebo v Hongkongu.

Cowie nebyl na sankčním seznamu USA. Vždy uváděl, že DCB Finance byla založena kvůli zákonnému obchodu. Od pondělí ale není k zastižení.

Spolupráce se Syřany

Mossack Fonseca měla jako své klienty 33 firem a jednotlivců, kteří byli na černé listině USA. Byl mezi nimi i bratranec syrského prezidenta Bašára Asada Rami Maklúf, kterého americké ministerstvo financí dalo na černou listinu v roce 2008, protože „manipuluje syrským soudním systémem a používá příslušníky syrských zpravodajských služeb k zastrašování svých obchodních partnerů“.

Mossack Fonseca s šesti jeho firmami včetně Drex Technologies ale dál spolupracovala stejně jako švýcarská pobočka HSBC, která v roce 2010 napsala společnosti Mossack Fonseca, že Drex Technolgies jsou v dobrém stavu. Obě firmy znepokojoval majitel, HSBC ale uváděla, že nemá s osobou Maklúfa problémy. V září 2011 ale panamská firma přestala s Maklúfem spolupracovat. Udělala to devět měsíců po tomto doporučení.

Panamská společnost poskytovala své služby i firmě Pangates International Corporation Limited, která byla zařazena na americký sankční seznam v roce 2014. Zajišťovala dodávky paliva pro syrské letectvo. I devět měsíců po zařazení na seznam poskytovala syrské firmě registrované na Seychelských ostrovech své služby. Panamská firma se hájí, že nikdy vědomě neumožňovala využívat své firmy jedincům spojeným se Sýrií nebo Severní Koreou, a zdůraznila, že měla vlastní mechanismy, jak to zajistit.

Jihokorejci v centru zájmu

Uniklé seznamy jsou ale nepříjemné i pro Jižní Koreou, protože se na nich objevuje přes 190 jihokorejských občanů včetně prominentů. Je mezi nimi syn jihokorejského prezidenta Ro Tche-ua, který založil tři offshorové firmy na Britských Panenských ostrovech v roce 2012. Syn Ro Če-hon tvrdí, že to dělal z osobních důvodů kvůli rozvodu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Prezident Ro byl vyšetřován kvůli korupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám