Hlavní obsah

Mediální magnát Lai zůstává ve vězení, rozhodl soud v Hongkongu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Nejvyšší soudní instance v Hongkongu odmítla propustit na kauci mediálního magnáta a prodemokratického aktivistu Jimmyho Laie a nařídila ponechat ho ve vazbě. Oznámily to tiskové agentury.

Foto: AP

Mediální magnát Jimmy Lai zůstává ve vězení

Článek

Lai je zřejmě nejvíce prominentním obviněným podle nového zákona o národní bezpečnosti, který loni v červnu prosadil Peking ve snaze potlačit v bývalé britské kolonii protesty a volání po demokracii. Zákon trestá vše, co Čína považuje za podvracení, separatismus, terorismus nebo tajné spiknutí s cizími silami, a to až doživotním vězením, připomněla agentura Reuters.

Policie zatkla v Hongkongu přes 50 aktivistů. Měli porušit zákon o národní bezpečnosti

Svět

Třiasedmdesátiletý Lai byl 3. prosince zatčen a obviněn „ze spiknutí s cizími zeměmi či jednotlivci ze zahraničí za účelem narušení národní bezpečnosti“ podle nového zákona, který podle západních zemí a organizací na ochranu lidských práv slouží k potírání opozice a kritiky Číny v Hongkongu. To správkyně Hongkongu Carrie Lamová, kterou oponenti považují za podřízenou Číně, odmítá.

Čína odsoudila deset hongkongských aktivistů za pokus o útěk na Tchaj-wan

Svět

Jimmy Lai strávil v cele tři týdny, než jej soud nižší instance 23. prosince propustil na kauci deset milionů hongkongských dolarů (asi 27,8 milionu korun). Na svobodě pobyl zhruba týden. V poslední den uplynulého roku jej soud konečného odvolání (CFA) znovu poslal do cely, a to až do dalšího slyšení.

Stalo se tak na základě článku 42 bezpečnostního zákona, podle kterého podezřelému z trestného činu či obviněnému nebude dovoleno propuštění na kauci, dokud soudce nezíská dostatečné důvody, aby usoudil, že podezřelý či obviněný nebude pokračovat v činnosti poškozující národní bezpečnost.

Čínu popíchlo prohlášení české diplomacie k Hongkongu

Zahraniční

Laiovi obhájci se snažili toto rozhodnutí napadnout. Ale CFA prohlásil, že nižší soud chybně uplatnil inkriminovaný článek, který si špatně vyložil. Toto rozhodnutí soudci přijali jednomyslně, uvedl Reuters.

Lai byl nejprve zatčen ještě v srpnu, kdy asi dvě stovky policistů podnikly razii v jeho bulvárním listu Apple Daily. Prokurátoři jej obvinili, že se dožadoval zásahu cizích mocností do hongkongských záležitostí.

Peking schválil nařízení umožňující zbavit hongkongské poslance mandátu, hned ho uplatnil

Svět

Magnát býval častým návštěvníkem Washingtonu, kde se setkával s americkými představiteli, včetně tehdejšího ministra zahraničí Mikea Pompea. Snaha získat podporu pro demokracii v Hongkongu vedla Peking k tomu, že jej označil za "zrádce".

Lai loni odstoupil z čela společnosti Next Digital, která vydává populární noviny Apple Daily, známé kritickým přístupem k Číně a úřadům v Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám