Hlavní obsah

Koronavirus z Wu-chanu se přenáší z člověka na člověka. Už má čtyři oběti

Peking
Aktualizováno

Na zápal plic v souvislosti s málo prozkoumaným druhem koronaviru 2019 n-CoV zemřel v Číně již čtvrtý člověk. Nakazil se od jiného nemocného. S odvoláním na zdravotnické úřady ve městě Wu-chan na východě Číny o tom v úterý informovala agentura Reuters. Světová zdravotnické organizace (WHO) varovala, že se nemoc v příštích dnech rozšíří do dalších částí Číny, protože přes víkend rapidně přibylo nakažených.

Foto: Jason Lee, Reuters

Lidé na nádraží v Pekingu

Článek

„V nadcházejících dnech můžeme očekávat více případů v dalších částech Číny a možná i v dalších zemích," prohlásil mluvčí WHO Tarik Jašarević.

Čtvrtou potvrzenou obětí nákazy se stal 89letý muž z Wu-chanu, kterého do nemocnice převezli v sobotu s vážnými dýchacími obtížemi. Úřady podle stanice BBC uvedly, že se nakazil od jiného člověka.

Čínská národní zdravotní komise už v pondělí potvrdila, že dva lidé s nemocí v provincii Kuang-tung se také nakazili od jiných osob.

Opatření proti novému koronaviru nejsou zatím potřeba, epidemiologové jsou klidní

Domácí

Městská zdravotnická komise ve Wu-chanu oznámila, že nejméně patnáct zdravotníků je také nakaženo virem. Jeden z nich je v kritickém stavu. Všichni jsou v izolaci na infekčním oddělení.

V Číně je podle WHO aktuálně 218 potvrzených případů nákazy koronavirem 2019 n-CoV. Britští vědci však na základě propočtů pravděpodobnosti odhadují, že skutečný počet nemocných je nyní už více než 1700, Gabriel Leung z Hong-kongu jejich počet odhaduje na 1300.

Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem dosáhl 200, tři zemřeli

Svět

Koronaviry mohou způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby, jako jsou dýchací onemocnění SARS či MERS. Experti se domnívají, že nový virus není tak smrtící jako SARS, zároveň ale upozorňují, že se o jeho původu ví velmi málo.

Světová zdravotnická organizace (WHO) na středu svolala krizovou schůzku, na které by se měli odborníci radit o tom, zda je třeba vyhlásit celosvětový stav zdravotní nouze. Nákaza se potvrdila už kromě Číny také v Thajsku, Japonsku a Jižní Koreji, a to u lidí, kteří před tím byli ve městě Wu-chan, odkud jsou nakažení. Infekce se dává do souvislosti s místním rybím trhem, kde se prodává i zvěřina. Právě od divokých zvířat zřejmě vir pochází.

Podle expertů má virus nejblíže k jinému koronaviru SARS, který v roce 2003 zabil 774 lidí z 8422 nakažených, většinou v Asii. Rezervoárem byli zřejmě vrápenci a přenašeči cibetky a psíci mývalovití.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám