Hlavní obsah

Záhadný virus, který v Číně způsobil epidemii zápalu plic, se začíná šířit za hranice

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Záhadná epidemie zápalu plic, se kterou už více než měsíc bojují v Číně, se objevila v Japonsku, uvedl britský deník Daily Mail. Japonské ministerstvo zdravotnictví prohlásilo, že se nový koronavir objevil u přibližně třicetiletého muže z okolí Tokia, který nedávno v Číně pobýval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Virus je pravděpodobně ze stejného kmene jako patogen vyvolávající takzvaný akutní respirační syndrom (SARS).

Muž z prefektury Kanagawa se virem nejspíš nakazil v čínském městě Wu-chan, které navštívil. Jenom ve Wu-chanu se od začátku prosince objevilo 41 případů nakažení, ale celkový počet bude pravděpodobně vyšší. Úřady zatím evidují jednoho člověka, který na následky viru zemřel.

Několik čínských nemocnic už vyšetřovalo pacienty, kteří si stěžovali na horečku a zároveň v předchozích čtrnácti dnech navštívili Wu-chan.

Epidemii zápalu plic v Číně šíří patogen stejného kmene jako SARS

Svět

Světová zdravotnická organizace varovala nemocnice po celém světě, že se virus může rozšířit i za hranice Číny. Přesto už minulý týden první případ nákazy registrovalo Thajsko. Vir do země přivezla 61letá Číňanka, která se vydala do Thajska na dovolenou. Její stav už je však stabilní a vrátila se zpět do své domoviny.

Vědci se snaží vir identifikovat. Testy, které dosud provedli, zatím odhalily, že se jedná o typ koronaviru SARS. Původně se domnívali, že je přenosný pouze mezi zvířaty.

V Číně bojují se záhadnou epidemií zápalu plic, situaci sleduje WHO

Svět

Koronaviry tvoří rozsáhlý kmen, jehož příslušníci mohou vyvolávat řadu onemocnění, od kašle až po horečku vedoucí k selhání ledvin, nebo právě zápal plic ohrožující člověka na životě. Některé koronaviry se mohou snadno šířit z člověka na člověka kapénkovou infekcí.

SARS se v jižní Číně objevil už v roce 2002, tehdy zemřelo na jeho následky více než 700 lidí v několika zemích a oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám