Hlavní obsah

Koronavirus se může dobře šířit v MHD i v rodinách, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Dvoutýdenní karanténa, do které jsou dáváni lidé s podezřením na nákazu koronavirem 2019-nCoV, by se měla přehodnotit, když se prokázalo, že lidé mohou nákazu šířit i po uplynutí inkubační doby. Uvedl to tento týden pro list The Korea Times americký virolog Hakim Djaballah, který stál v čele korejského Pasteurova institutu v době, kdy se země potýkala s epidemií jiné koronavirové nemoci MERS.

Foto: Lee Jong-chul, ČTK/AP

Dezinfekce tržiště v jihokorejském Pupchjongu.

Článek

Předpoklad o dvoutýdenní inkubační době se po případech přenosu nákazy i po uplynutí této doby ukázal jako méně obhajitelný, uvedl virolog.

Podle něj by bylo možná lepší změnit stávající přístup – zejména u podezřelých případů.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Djaballah, který pomáhal zvládat epidemii MERS v Jižní Koreji v roce 2015, uvedl, že nemoc Covid-19 je nakažlivější než MERS. Důvodem je, že viru 2019-nCoV se dobře daří v horní části plic, v jícnu a v ústech, zatímco viru, který způsobuje nemoc MERS, se daří jen v plicních lalocích.

V Rakousku zemřela Italka na dovolené. Podezření na koronavirus se nepotvrdilo

Evropa

Pozor v MHD

Přenos viru hrozí podle něj třeba v přeplněných prostředcích hromadné dopravy. „Dveře, madla a další objekty, jichž se dotýká hodně lidí, jsou semeništěm viru,“ uvedl vědec.

Foto: Kim Hyun-tae, ČTK/AP

Prádzné letiště v jihokorejském Tegu.

Varoval také před nebezpečím šíření nemoci u zdravotníků, kteří jsou v opakovaném kontaktu s pacienty v přeplněných nemocnicích. To byl podle něj jeden z největší problémů u epidemie MERS, kde se pak zdravotníci stali superpřenašeči a šířili nemoc dál. Zmínil ale i nebezpečí šíření v rodině.

„Korejská střediska pro kontrolu a prevenci nemocí by mohla odvádět lepší práci,“ dodal s tím, že by střediska měla sdílet více informací se světem.

Nový koronavirus naplňuje černý scénář celosvětové pandemie X, varují experti

Koronavirus

Zmínil, že spolupráce mezi USA a evropskými zeměmi je hladší. Navrhl i ustavení nezávislé komise odborníků, která by spolupráci pozvedla, nebo alespoň pomáhala vládě zvládat nákazu.

Jižní Korea hlásí každý den nové případy nákazy, infikovaných je přes 1140, zemřelo 11 z nich.

Všeobecné šílenství, všichni se zbláznili, říká mladý Ital o koronaviru

Koronavirus

V zemi platí zdravotní pohotovost nejvyššího stupně. Jihokorejské ministerstvo kultury v pondělí oznámilo dočasné uzavření muzeí a knihoven, o další týden bylo prodlouženo uzavření škol. Zrušeno bylo i zasedání parlamentu a interpelace, protože se ukázalo, že jednání minulý týden navštívil nakažený člověk.

Reklama

Výběr článků

Načítám