Hlavní obsah

Kim Čong-un ve větru a sněhu vystoupal na posvátnou horu Pektu-san

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un o víkendu vystoupal na vrchol nejvyšší severokorejské hory Pektu-san, která má pro současný režim mytologický význam. Hora je vysoká 2750 metrů. Oficiálně se na ní narodil jeho otec Kim Čong-il. O výstupu na horu informovala BBC s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA, která zveřejnila dramatické fotografie Kima ve větru na zasněženém vrcholu hory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un vystoupal na nejvyšší horu KLDRVideo: Reuters

 
Článek

Na stylizovaných snímcích třicátník Kim Čong-un, který trpí silnou nadváhou, stojí s úsměvem na zasněženém horském vrcholu, zatímco v mracích za ním prosvítá slunce. Oděn není ve sportovním oblečení, ale má na sobě dlouhý černý zimní kabát, oblekové kalhoty a kožené špičaté černé boty, což jenom podtrhává propagandistický ráz akce, která ukazuje, že Kim dokáže vzdorovat všem nesnázím a dostat sebe a tím i severokorejský národ na vrchol.

Volba zimního období není náhodná, protože počasí je v tu dobu nepříznivé, což zvyšuje hodnotu výkonu. Bílý sníh je navíc symbolem nevinnosti, údajně typické pro korejský národ.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Budování kultu osobnosti, rozšířené za Kim Čong-unova otce i děda, nabývá v poslední době na síle. Nedávno byly v KLDR údajně vydány nové školní osnovy, v nichž se tvrdí, že současný vůdce země uměl již ve třech letech řídit auto. [celá zpráva]

Mladý Kim se také rád zviditelňuje při návštěvách různých armádních základen, továren a dalších významných institucí. Tato kampaň má podle analytiků Kima ukázat občanům jako energického člověka.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na vrcholku hory Pektu.

„Zdolání hory Pektu skýtá cennou duševní vzpruhu, mnohem silnější než jakýkoli druh jaderné zbraně,” řekl Kim podle deníku Rodong sinmun vojákům. Na vrchol 2750 metrů vysokého vulkánu vystoupil spolu se stovkami pilotů, vojáků a stranických funkcionářů. Cílem Kimovy návštěvy v regionu bylo setkat se s piloty Korejské lidové armády, kteří dokončili cestu po místech válečných bitev v oblasti.

Posvátná severokorejská hora Pektu je na hranicích s Čínou a hraje velmi důležitou roli i v legendách současné KLDR. Údajně se na ní narodil otec nynějšího vůdce a někdejší hlava státu Kim Čong-il. Tuto verzi nicméně vyvracejí mnozí historikové, podle nichž Kim Čong-il přišel ve skutečnosti na svět v Rusku.

Podobné akce jsou u autoritativních vůdců časté. Ruský prezident Vladimir Putin se rád chlubí svými sportovními a hrdinskými činy. Putin se objevil na fotografiích, jak do půl těla vysvlečený jezdí na koni, věnuje se potápění či pilotuje motorový kluzák.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

I v Československu se konaly podobné akce, když soudruzi lezli na Rysy, protože tuto horu kdysi zdolal Vladimir Iljič Lenin.

Reklama

Výběr článků

Načítám