Hlavní obsah

K atentátu v Tunisku se přihlásil Islámský stát

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

K nedělnímu útoku islámských radikálů na dva policisty u tuniského přístavu Súsa, při němž jeden z příslušníků policie zemřel, se v pondělí přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Foto: Mehdi El Arem, ČTK/AP

Tuniští policisté na místě atentátu u Súsy

Článek

Islámský stát se k útoku přihlásil prostřednictvím své informační agentury Amak, která bez uvedení dalších podrobností konstatovala smrt jednoho z příslušníků bezpečnostních sil při útoku „bojovníků” organizace IS. Důkazy, že za útokem stojí, nezveřejnila. V Tunisku však měla hodně příznivců a mluvčí tuniského odboru pro boj s terorismem uvedl podle listu The New York Times, že útočníci byli oděni v barvách IS a měli hesla, která IS oslavovala.

V neděli ráno muži autem najeli do policistů v letovisku Kantáví, které leží severně od oblíbeného letoviska Súsy, a pak na ně zaútočili noži. Jednoho vážně zranili, druhého usmrtili. Podle pondělního sdělení ministerstva vnitra je stav raněného stabilizovaný. Policisté zabili tři útočníky - dvojčata a muže pocházejícího ze Siljány na severu Tuniska.

Útok islamistů v Tunisku: Zemřel policista, teroristy následně zastřelili

Svět

Nikdo z útočníků nemá policejní záznam, ale podle mluvčího byla dvojčata prostřednictvím Facebooku v kontaktu se zdroji v zahraničí spojovanými s pumovými i ozbrojenými útoky.

Policie vyslechla 43 lidí a sedm z nich zatkla. Mezi vyslýchanými byla také manželka jednoho z útočníků, která svého muže před vyšetřovateli označila za mučedníka. Dále policie předvedla k výslechu dva bratry dalšího zabitého útočníka a člověka, který je podezřelý, že skupinu k akci najal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám