Hlavní obsah

Jako Češi bez fotbalu. Afghánistán kvůli záběrům na ženy zakázal TV přenosy z kriketu

Kábul/Abú Zabí

V Afghánistánu se nebudou v televizi vysílat kriketové zápasy z nejlepší profesionální ligy na světě, Indické Premier League (IPL). Oznámil to novinář a bývalý člen Afghánské asociace kriketu Ibrahím Mohmand. Důvodem jsou pohoršující neislámské záběry na ženy s nezakrytými vlasy. Kriket je přitom nejpopulárnější sport v zemi.

Foto: Reuters

Hráč kriketu (ilustrační foto).

Článek

„Afghánská národní televize nebude vysílat zápasy IPL jako obvykle,“ uvedl na twitterovém účtu Mohmand, který měl v radě na starosti média.

„I když byla liga obnovena, živé přenosy byly zakázány kvůli případnému neislámskému obsahu, jakým jsou tančící dívky nebo přítomnost žen s nezakrytými vlasy na stadionu,“ dodal Mohmand.

IPL je nejkvalitnější kriketová liga na světě a hrají v ní i nejlepší afghánští hráči Rašíd Chán, Muhammad Nabi nebo Madžíb ar-Rahmán.

Zápasy letošní sezony byly obnoveny v neděli po pětiměsíční pauze, ve Spojených arabských emirátech se střetli Chennai Super Kings s obhájci titulu Mumbai Indian.

V Afghánistánu není populárnější sport než kriket, jeho pozici lze srovnat s fotbalem ve většině zemí světa.

Za své první vlády se přitom Tálibán, který původně zakázal všechny sporty, paradoxně v roce 2000 obrátil na Pákistánskou asociaci kriketu, aby podpořila žádost Afghánistánu o vstup do Mezinárodní asociace kriketu.

Není nutné, aby hrály kriket, řekl Tálibán a zakázal ženám sportovat

Svět

O rok později se konaly v Pákistánu první mezistátní zápasy. Přidružené členství získal Afghánistán v roce 2013 a v roce 2015 se země zúčastnila mistrovství světa.

Když letos v půlce srpna ovládl Tálibán Afghánistán, zakázal hrát kriket ženám. Kvůli tomu Australská asociace kriketu zrušila plánovaná utkání s Afghánistánem.

Minulý týden nový šéf afghánské sportovní agentury Bašír Ahmad Rustamzaí řekl, že Tálibán povolí 400 sportů. „Už se mě, prosím, neptejte více na ženy,“ dodal pro agenturu AFP.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Afghánci hrají kriket v kábulském parku.

Výměna předsedy iniciovaná klanem Hakkání

Tálibán také nechal vyměnit šéfa Afghánské asociace kriketu.

Své odvolání oznámil v pondělí na své facebookové stránce stávající předseda Hamíd Šnavari s tím, že ho vyhodil Anás Hakkání, mladší bratr nového ministra vnitra Siradžuddína Hakkáního, který je zástupcem vůdce Tálibánu.

Důvod, proč musí odejít, mu nebyl sdělen, ale bylo mu řečeno, že ho nahradí Nasíbulláh Hakkání.

Tálibán pustil kriketový tým na pětidenní turnaj do Austrálie

Zahraniční

Jeho jméno se už objevilo na stránce Afghánské asociace kriketu. Není však jasné, zda je příbuzný s ministrem vnitra, napsal list The Indian Express.

Reklama

Výběr článků

Načítám