Hlavní obsah

Není nutné, aby hrály kriket, řekl Tálibán a zakázal ženám sportovat

Kábul

Afghánské ženy včetně členek ženského národního kriketového týmu budou mít zakázáno sportovat, uvedl podle australské stanice SBS jeden z vysokých představitelů Tálibánu, tajemník kulturní komise Ahmadulláh Vasik. Hnutí v úterý oznámilo složení nové vlády, ve které jsou navzdory slibům o zastoupení dalších etnik a skupin jen tálibové.

Foto: Profimedia.cz

Afghánky hrající kriket v Herátu.

Článek

„Nemyslím si, že by ženám mělo být dovoleno hrát kriket, protože není nutné, aby ženy mohly hrát kriket,“ řekl Vasik a vysvětlil důvod: „Při kriketu by mohly čelit situaci, kdy jejich obličej a tělo nebudou zakryté. Islám nedovoluje ženám, aby byly takto vidět.“

„V době médií tu budou fotografie a videa a lidé se na ně pak budou dívat. Islám a Islámský emirát neumožní ženám hrát kriket nebo hrát sporty, kde by byly takto vystaveny (nezahalené).“ To se však prakticky týká všech sportů.

Jestli nás najdou, zabijí nás. Sestry se skrývají před Tálibánem a jejich naděje pohasíná

Svět

Představitelé Afgánské asociace kriketu uvedli, že oficiálně nebyli informováni o osudu ženského kriketu v zemi. Už však zrušila program pro dívky. Sportovkyně se v zemi od chvíle, kdy ji v půlce srpna ovládl Tálibán, většinou skrývají. Za vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001 byl sport v zemi zakázán úplně.

Vláda má hlavně prosazovat islámské právo

V úterý nejvyšší vůdce Tálibánu Hajbatulláh Achundzáda v prohlášení oznámil složení prozatímní vlády. Navzdory prohlášením o zastoupení dalších skupin v ní nejsou nejen žádné ženy, ale taky zástupci jiných skupin, než je Tálibán. V prohlášení muž, který nevystupuje na veřejnosti, uvedl, že vláda by měla „tvrdě pracovat na nastolení islámského práva šaría“. Vyhlášený Islámský emirát, jak se jmenuje země oficiálně, by chtěl ctít mezinárodní zákony a smlouvy, ovšem jen pokud „nejsou v rozporu s islámským právem a národními hodnotami země“.

Šaría

Svět

Tálibán obnovil ministerstvo pro šíření ctnosti a předcházení neřesti. Má dohlížet na to, aby se obyvatelé země řídili přísným islámským právem šaría. Za minulého režimu Tálibánu v letech 1996 až 2001 náboženská policie procházela ulicemi afghánských měst, muže trestala, pokud neměli plnovous, ženy zase, jestliže na sobě neměly burku zahalující je od hlavy k patě. Ženám bylo rovněž zakázáno pracovat, vzdělávat se a opouštět dům bez mužského příbuzného.

Otázka přístupu k ženám je přitom jednou z těch, podle nichž bude svět hodnotit vládu Tálibánu.

Tálibán skryl část studentek za plentu

Blízký a Střední východ

Jádro vlády tvoří především tvrdé jádro Tálibánu. Ministrem vnitra se stal vůdce nebezpečné sítě Hakkání Siradžuddín Hakkání, který je na seznamu FBI.

Premiérem je jeden ze zakladatelů hnutí mulla Mohammad Hassan Achund, který je na černé listině OSN. Podle stanice BBC přesto jeho volba představuje kompromis v době, kdy propukly střety mezi umírněnými představiteli hnutí a radikály. Jeho volba ukazuje, že hnutí počítá s přechodem od války k míru, protože má vládní zkušenosti – v letech 1996 až 2001 byl náměstkem ministra zahraničí a reprezentuje duchovní stránku hnutí a ne vojenskou.

Tálibán představil nového premiéra Afghánistánu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám