Hlavní obsah

Ind po osmihodinové cestě nenašel pro svého otce lůžko v nemocnici. Léčí ho sám doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indii pustoší druhá vlna koronavirové pandemie, počet obětí už překročil 200 tisíc a ve středu testy odhalily 379 257 nových případů. I když se nejvíce mluví o Dillí, kde jsou nemocnice plné a chybí v nich kyslík, Bombaji nebo Puně, neméně tvrdě jsou postižené venkovské oblasti. Ty ovšem zůstávají stranou pozornosti.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Improvizované pohřebiště v Dillí.

Článek

Radžíš Soni musel v úterý svého otce vézt osm hodin v motorizované rikše do nemocnice v okrese Kota v Rádžastánu. Sanitku se mu nepodařilo přivolat. Když se mu v žádné nemocnici nepodařilo najít lůžko a otcův stav se zhoršoval, rozhodl se vrátit domů a „ponechat vše na osudu“.

„Doma mu dávám léky, ale nejsem si jistý, jestli přežije. Nechali nás umírat na ulici,“ dodal Soni. Tvrdí, že několik soukromých nemocnic je podvedlo, když si od nich vzaly peníze na testy a pak řekly, že si má otce vzít zpátky, protože nemají volné lůžko. „Nejsem bohatý, zaplatil jsem všechno řidiči rikši a nemocnicím. Nyní si musím půjčit peníze, abych domů dostal láhev s kyslíkem,“ dodal.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Pohřeb oběti koronaviru v Dillí.

Ve městě Kota a přilehlém okrese bylo za minulý týden nahlášeno přes 6000 případů. Celkem tam zemřelo 264 lidí, z toho třetina v dubnu. Ve městě byly 27. dubna volné jen dvě z 329 lůžek na JIP. Nedostává se kyslíku i léků. Lepší situace však není ani v Allahabádu ve státě Uttarpradéš, kde zaznamenali do 20. dubna 54 339 případů a do té doby dalších 11 318 úmrtí.

Covidová katastrofa v Indii: Statisíce nakažených, chybí kyslík a lůžka v nemocnicích

Koronavirus

Nákaza se rozšířila i do okresu Kabiradhám ve středoindickém státu Čhattisgart, kde neevidovali ještě 1. března žádného aktuálně nakaženého. Za poslední týden jich tam přibyly tři tisíce. V okresní nemocnici tam sice mají sedm plicních ventilací, ale nikdo s nimi neumí zacházet.

Je tam jen sedm lékařů, přestože by jich tam mělo být 49. Těžká je situace i ve státě Bihár. V nemocnici v okrese Bhagalpuru bylo z 220 lékařů 40 testováno pozitivně na covid a čtyři zemřeli.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

V Dillí utěšují ženu, které zemřela matka na covid.

V Indii se zatím nedaří druhou vlnu zastavit. Ze středu tam přibylo rekordních 379 257 nově potvrzených případů a zemřel také rekordní počet, 3645 nakažených. Indie eviduje celkem 204 832 obětí. Mrtvé sotva stačí pohřbívat. Krematoria jejich příval nezvládají, a tak se spalují na improvizovaných hranicích.

Swámi nesl na ramenou ve městě Kamareddy v jihoindickém státu Telangana tři kilometry tělo své zesnulé manželky, aby mohla být zpopelněna. Žena zemřela na nádraží. Policie mu dala peníze na pohřeb, ale muži zákona se odmítli mrtvého těla dotknout a manžel, který se necítil dobře, ho musel nést celé tři kilometry. Několikrát se přitom zastavil a mrtvé tělo položil na ulici.

Nebezpečí pro celý svět

Situace v Indii je však nebezpečná pro celý svět, varoval Ashish Jha, děkan fakulty veřejného zdraví na Brownově univerzitě: „Jestliže nepomůžeme Indii, obávám se explozivního růstu případů.“

Indická mutace koronaviru WHO zatím nijak zvlášť neznepokojuje

Svět

„Jsme v tom všichni společně, protože je to propojený svět,“ řekl už minulý týden listu The Guardian americký expert Anthony Fauci, který stojí v čele amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci. Rizikem je, že by se mohla nemoc šířit do sousedních zemí, které jsou ekonomicky slabé, mají poddimenzovaný systém zdravotnictví a nemají dost vakcín, což je třeba případ Bangladéše. Situace je o to horší, že Indie hraje klíčovou roli v produkci vakcín pro další země.

Hrozba nové mutace

V Indii byla v říjnu objevena nová mutace B.1.167, i když zatím není jasné, zda právě ona stojí za aktuálním šířením koronaviru v zemi. „Ve státě Máharáštra jsme viděli, jak se (B.167) šíří, a viděli jsme tam i ohnisko. Viděli jsme, jak se šíří v Dillí, a taky je to ohnisko. To je velmi důležitá korelace,“ uvedl Anurag Agrawal, ředitel Institutu pro genetiku a integrativní biologii. Podotkl, že v Dillí a na severu Indie převažuje britská mutace B.1.1.7, o níž se ví, že se rychleji šíří.

Miliony hinduistů se při svátku koupaly v Ganze. Indie teď řeší „koronavirový hurikán“

Svět

O indické variantě se toho mnoho neví a není ani jasné, jak moc je rozšířená, protože se v Indii provádí málo testů, a ještě méně se sekvenuje.

Foto: Sanna Irshad Mattoo, Reuters

Očkování v indickém Šrinagáru.

Ředitel iniciativy pro genetiku covidu-19 z Cambridge Jeffrey Barrett upozornil v listu The Financial Times, že nemusí jít jen o jedno ohnisko způsobené jednou variantou: „Jsou tu důkazy, že se v Indii překrylo několik epidemií, než že je to jedna velká. Dává to smysl, protože je to obrovská heterogenní země.

Indii zneklidňuje nová dvojitá mutace koronaviru

Svět

Varianta B.1.167 má třináct mutací, z nichž dvě se týkají s-proteinu, jímž se virus napojuje na napadenou buňku, proto se někdy nesprávně označují za dvojí mutaci, i když takových je více. Tyto dvě mutace v oblasti popisující s-protein jsou podobné jako u brazilské a jihoafrické mutace, u nichž zvyšují nakažlivost a zřejmě i schopnost vyhnout se protilátkám.

Není však jasné, zda to platí i u indické. Podle Barretta není potřeba propadat panice, protože v Británii se objevila už v únoru a ještě se moc nerozšířila. To by mohlo naznačovat, že není tak snadno přenositelná jako B.1.17. Jenomže i indická varianta se vyvíjí a už jsou známé tři její podtypy.

Problémem také je, že v Indii bylo zatím naočkováno jen deset procent obyvatel. Slibné naopak je, že by na tuto mutaci měla zabírat domácí indická vakcína Covaxin.

Reklama

Výběr článků

Načítám