Hlavní obsah

Indická mutace koronaviru WHO zatím nijak zvlášť neznepokojuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O možné větší nebezpečnosti a nakažlivosti indické mutace koronaviru se zatím ví jen málo. Upozornila na to v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO) a dodala, že zatím tuto variantu nezařadila mezi zvlášť znepokojivé, za které považuje britskou, jihoafrickou a brazilskou mutaci.

Foto: Friso Gentsch, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

WHO podle agentury DPA u indické varianty koronaviru s označením B.1.617 varuje před předčasnými závěry. Organizace tuto variantu pozoruje, ale zatím ji neklasifikuje jako znepokojivé, řekla v pondělí v Ženevě mluvčí WHO.

Dosud podle zástupkyně organizace není jasné, do jaké míry varianta může za rychlý nárůst počtu případů koronavirové nákazy v Indii. Existuje prý mnoho faktorů, které k tomu mohly přispět. V poslední době se například v zemi konaly slavnosti a akce s mnoha účastníky. Kromě toho se B.1.617 šíří vedle jiných nakažlivějších variant, jako je ta britská s označením B.1.1.7.

Počet mrtvých souvisí s kapacitou nemocnic

Jasné není ani to, zda B.1.617 vyvolává těžší průběh nemoci covid-19 a s tím související vyšší počty úmrtí. Vyšší počty zemřelých v Indii by podle mluvčí WHO mohly být i důsledkem skutečnosti, že nemocnice naplnily své kapacity.

Covidová katastrofa v Indii: Statisíce nakažených, chybí kyslík a lůžka v nemocnicích

Koronavirus

Indie, která má zhruba 1,3 miliardy obyvatel, za uplynulých 24 hodin zaznamenala 352 991 nových případů koronavirové nákazy, což je světový rekord. Dosud se koronavirus v Indii potvrdil u 17,31 milionu lidí, 195 123 s nemocí zemřelo.

Za znepokojivé varianty (variants of concern) WHO dosud označila britskou, jihoafrickou (B.1.351) a brazilskou (P.1). Jsou to mutace, o nichž je známo, že se snadněji přenášejí, způsobují těžká onemocnění, unikají imunitnímu systému nebo snižují účinnost známých nástrojů boje proti viru.

Dva případy v Česku

Indii v její tíživé situaci přislíbila řada států světa pomoc zejména v podobě zdravotnických potřeb. Zároveň státy zakazují vstup většině cestujících z Indie. Také Česká republika od úterý zakáže cestovat do Indie, kterou Praha zařadí mezi země s extrémním rizikem šíření nových mutací koronaviru, oznámil v pondělí ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Vláda zakázala cestovat do Indie

Domácí

Do České republiky se z Indie budou moci vrátit pouze testovaní Češi a rezidenti žijící v ČR a po návratu budou muset strávit 14 dní v karanténě. V ČR se vyskytly dva případy podezření na indickou mutaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám