Hlavní obsah

Harrisová: Peking dál zastrašuje v Jihočínském moři, podporujeme spojence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v projevu v Singapuru v úterý zatím nejtvrději odsoudila chování Pekingu v Jihočínském moři. Čínské zastrašování označila za nátlakové a nezákonné. Zdůraznila, že Spojené státy budou podporovat své spojence čelící čínskému postupu.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v Singapuru

Článek

„Víme, že Peking pokračuje v nátlaku a zastrašování a že si klade nároky na naprostou většinu Jihočínského moře,” řekla v Singapuru Harrisová.

Čína po druhé světové válce vznesla nároky na 90 procent rozlohy na zdroje bohatého Jihočínského moře, kde je hojnost ryb a pod nímž leží zásoby plynu. Poté, co Čínu ovládl Mao-ce tung, Peking nemohl své zájmy dlouho uplatnit, uznávaly je jen lidové demokracie, jakmile však v novém tisíciletí síla a moc Číny vzrostla, země s nimi opět přišla.

Na útesech ve vodách, kde mají své výsostné ekonomické zájmy jiné země, začala Čína budovat umělé ostrovy a na nich základny s radary, protilodními a protiletadlovými střelami.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Sporná území v Jihočínském moři

Harrisová připomněla také nároky Pekingu vůči Filipínám, jež v roce 2016 označil tribunál v Haagu za nepodložené. Pelking verdikt odmítl jako nulitní.

„Tyto nezákonné nároky odmítl v roce 2016 tribunál, ale akce Pekingu pokračují v podkopávání řádu stanoveného právem a ohrožují suverenitu států,“ dodala viceprezidentka.

Čína chce zesílit kontrolu nad Jihočínským mořem, verdikt z Haagu nerespektuje

Svět

Spory má kvůli svým nárokům Peking i s Vietnamem, Malajsií a Brunejí. Harrisová zdůraznila, že USA jsou oddány podpoře svých spojenců v oblasti, která má za prezidentování Joea Bidena stále větší význam.

Mořem vedou klíčové lodní trasy, po nichž se ročně přepravuje zboží za biliony dolarů, Washington se však staví i proti snaze Číny upevnit a rozšířit svůj vliv.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Kamala Harrisová v singapurském přístavu u lodi USS Tulsa

„Je v našich životních zájmech stát společně s našimi spojenci a partnery v jihovýchodní Asii při obraně svobodné a (volné plavbě) otevřené indopacifické oblasti,“ řekla Harrisová na americké válečné lodi USS Tulsa v singapurském přístavu. Uvedla, že „velká část historie 21. století bude napsána v této oblasti“.

Čínu pak měla zřejmě uklidnit její slova, že „angažmá USA v oblasti není zaměřené proti jedné zemi a nejde o to, aby si země v oblasti vybíraly mezi Čínou a USA“.

Harrisová během návštěvy v jihovýchodní Asii dorazí ve středu do Vietnamu.

Čína zatím její výroky nekomentovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám