Hlavní obsah

Čínské úřady držely muže v karanténě, jeho syn doma bez pomoci zemřel

Hongkongský server South China Morning Post zveřejnil případ totálního selhání čínských úřadů, na jehož konci byla smrt sedmnáctiletého postiženého chlapce Jen Čchenga. Mladík zůstal sám bez potřebné pomoci, když se jeho otec a bratr dostali do karantény kvůli podezření na nákazu koronavirem. Po šesti dnech chlapec zemřel.

Foto: China Daily, Reuters

Lékař v ochranném obleku

Článek

Neuvěřitelný případ začal ve Wu-chanu 17. ledna, když Jen Čcheng, jeho otec a mladíkův jedenáctiletý autistický bratr odjeli na oslavu čínského nového roku do vesnice, odkud otec chlapců pocházel. Ves je vzdálená od města asi 150 kilometrů. Po třech dnech ale dostal otec horečku a začal mít problémy s dýcháním. Spolu s mladším synem se dostali v nemocnici do karantény.

Jen Čcheng zůstal bez jakékoliv pomoci. Chlapcovo postižení po mozkové obrně přitom vyžadovalo pravidelnou celodenní péči. Nebyl schopen mluvit a pohybovat se, bez pomoci se sám ani nenajedl a nenapil. Kromě otce už nikoho neměl. Matka chlapců zemřela, rok po narození mladšího autistického dítěte spáchala sebevraždu.

Otec proto žádal úřady, aby se o mladíka postaraly.

„Mám dva zdravotně postižené syny. Můj starší syn Jen Čcheng má dětskou mozkovou obrnu. Nemůže se pohybovat, nemůže mluvit ani se o sebe postarat. Už šest dní je doma sám, aniž by ho někdo vykoupal, převlékl a nakrmil,“ napsal otec po šesti dnech v karanténě na svůj účet na čínské sociální sítí Weibo.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Připojil i několik fotografií sebe a chlapce včetně lékařské zprávy o léčbě a občanský průkaz. V příspěvku byl také snímek obrazovky mobilního telefonu, který zobrazil záznam 10 telefonních hovorů mezi otcem a místními úřady.

Pustili k němu jen nemocnou tetu

Zaměstnanci úřadu se u chlapce zastavili, ovšem jen dvakrát během necelého týdne. V jednom z oněch dvou dnů se k chlapci dostala jeho teta, která je ale sama těžce nemocná a téměř nepohyblivá. Podařilo se jí mladíka nakrmit a převléknout. Popsala, že chlapec byl v příšerném stavu. „Ležel a hlava mu visela. Tvář a ústa měl špinavé, stejně špinavá byla jeho pokrývka. Umyla jsem mu obličej a ústa převařenou vodou, převlékla mu spodní prádlo. Dala mu napít vody a nakrmila ho půl šálkem rýže. Ale nemohl už jíst,“ popsala žena.

USA vyhlásily kvůli koronaviru stav zdravotní nouze

Svět

Otec bombardoval úřady žádostmi, aby mu mladíka převezly do karantény, kde by se o něj staral. Úředníci to nakonec povolili, převoz naplánovali na středu, chlapec však toho dne zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám