Hlavní obsah

Číňané proti koronaviru nasazují lék vyvinutý Čechem

Wu-chan

V Číně ve čtvrtek začnou s testováním léku remdesivir u skupiny pacientů nakažených novým koronavirem. U pacienta ve Spojených státech přípravek původně určený pro boj s ebolou zabral, a tak do něj experti vkládají naději. Lék před několika lety vyvinul tým vědců v čele s Čechem Tomášem Cihlářem.

Foto: Arek Rataj, ČTK/AP

Kontrola cestujících, kteří přiletěli z Wu-chanu do francouzského Marseille.

Článek

"První pacienti infikovaní virem 2019-nCoV začnou podle očekávání užívat lék remdesivir ve čtvrtek," uvedl na středeční tiskové konferenci Cchao Pin, vedoucí programu klinických testů.

Při buněčných testech a testech na zvířatech se remdesivir ukázal být účinný proti koronavirům způsobujícím nemoci SARS a MERS. Na buněčné úrovni rovněž tento lék prokázal dobrou antivirovou účinnost i proti novému typu koronaviru, který je virům způsobujícím SARS a MERS blízce příbuzný, uvedl dále Cchao Pin. Při experimentální léčbě eboly byla látka naopak méně efektivní než jiné alternativy.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Testy v ohnisku nákazy

Klinické testy přípravku remdesivir se uskuteční v několika nemocnicích v čínském městě Wu-chan, odkud se virus koncem loňského roku začal šířit a odkud je také většina z 28 273 lidí, kteří se v Číně a v zahraničí novým koronavirem nakazili. Doposud nákaze podlehlo 565 lidí - 564 v Číně a jeden člověk na Filipínách.

Zatím dávka pro 500 pacientů

Náhodně vybraní účastníci klinické studie budou dostávat lék remdesivir, a to jednou denně, celkem deset dávek; ostatním bude podáváno placebo - tedy neúčinná látka, která je upravena do stejné formy jako lék. Po 28 dnech experti vyhodnotí, nakolik antivirotikum nakaženým pomohlo, napsala agentura Bloomberg. Firma Gilead Sciences poslala do Číny dostatek dávek k ošetření 500 pacientů.

Přiletí z Číny do Prahy a ochrannou roušku si hned na letišti sundají

Domácí

K testům bylo zaregistrováno 761 pacientů, uvedla agentura Nová Čína. Je mezi nimi 308 lidí nakažených novým typem koronaviru, kteří mají mírné či středně závažné příznaky infekce; dalších 453 účastníků studie jsou těžce nemocní pacienti, u nichž byl potvrzen virus 2019-nCoV, napsala agentura Nová Čína.

Podle listu The Wall Street Journal byl remdesivir patrně účinný při léčbě 35letého pacienta s koronavirem ve státě Washington na severozápadě USA. Muž, který se vrátil z čínského Wu-chanu, byl prvním potvrzeným nakaženým v USA.

Na koronavir zabral lék vyvinutý Čechem

Amerika

Látka byla tomuto pacientovi podána 26. ledna, týden po jeho hospitalizaci. Již následující den mu klesla teplota z 39,4 stupně Celsia na 37,3 stupně Celsia a výrazně se mu zlepšilo dýchání. Po pěti dnech léčby remdesivirem ustoupily veškeré symptomy nákazy s výjimkou kašle, napsal deník The World Street Journal.

Epidemie nového koronaviru patřícího do stejného kmene jako původce onemocnění SARS propukla v prosinci minulého roku v čínské provincii Wu-chan. Od té doby se rozšířila do celé země a dalších částí světa včetně evropských zemí.

Obavy ze současného šíření koronaviru zvyšuje dlouhá inkubační doba, která dosahuje až 14 dní. Během ní sice infikovaní necítí žádné potíže, ale mohou nakazit další lidi.

Znepokojení vyvolává také fakt, že virus 2019-nCoV může rychle mutovat, což mu může usnadnit další šíření a přinést rezistenci vůči běžně používaným i speciálním a experimentálním antivirotikům.

Reklama

Výběr článků

Načítám