Hlavní obsah

Přiletí z Číny do Prahy a ochrannou roušku si hned na letišti sundají

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Hned dvě letadla z Číny přistála ve středu brzy ráno na Letišti Václava Havla Praha. Příští týden už znovu nepřiletí, neboť v neděli vstupuje v platnost zákaz přímých letů mezi ČR a Čínou.

Foto: Petr Horník, Právo

Letiště Václava Havla

Článek

Je 4.58 a na letištní plochu dosedá letadlo Sichuan, respektive China Southern Airlines z Čcheng-tu. Stejně jako předchozí spoj z Pekingu přilétá takřka o hodinu dříve. „Měli zřejmě příznivý vítr,“ míní dáma u informací v příletové hale.

Za půl hodinky už přicházejí cestující, na tvářích ochranné roušky. Většina z nich si je ale záhy sundá, jsou přesvědčeni, že koronavirem nakaženi nejsou a po příletu do Česka už se dál chránit nepotřebují. Fakt, že i když je člověku dobře, může už být přenašečem, protože inkubační doba je až dva týdny, pomíjejí.

„Já si roušku ještě čtrnáct dní nechám a budu doma. Kvůli inkubační době. Jsem přece zodpovědná,“ říká Právu pětadvacetiletá žena. Byla jednou ze šesti Čechů, kteří se ve středu do vlasti takto vrátili. Celkem se ale chce z Číny do ČR navrátit více než sto občanů.

Výletní loď v Japonsku je zamořená koronavirem, počty nakažených stoupají

Svět

Mladá žena se vítá s otcem, který ji na památku s kufry a rouškou fotografuje. „V oblasti, kde jsem byla, nakažení téměř nejsou. Přesto jsem dva týdny téměř nevycházela. Roušky se tam staly součástí všedního života v práci i domovech,“ dodává.

Jedna z Číňanek má dokonce roušky dvě. Jednu obyčejnou, která se mění, když zvlhne z dechu, a druhou s filtrem. Nechává si ji na ústech. Číňané roušky sundávají s očividným ostychem, nenápadně. To Evropané včetně skupiny Čechů a Slováků okolo čtyřicítky je už na příchodu k východu nemají.

Nakažení mezi nimi mohli být

Stejně tak třicetiletý Američan strčil roušku do kapsy, sotva popadl kufr z výdejního pásu a dorazil k východu. „V Číně jsem nebyl dlouho. A tady v Praze kromě chřipky nic nehrozí, vše je přece oukej,“ sděluje bezstarostně.

Přitom pokud by lidé ochrannou roušku i nadále nosili a už by byli nakaženi, může to podle lékařů být určitá ochrana pro okolí. Obecně potom platí, že před nákazou koronavirem obyčejná rouška příliš nechrání, význam má pouze respirátor.

Hlavní hygienička: Chřipka je horší strašák než koronavirus. Letos zabila už 17 lidí

Domácí

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ve středu připustil, že sítem lidí, kteří se vracejí z Číny, mohl někdo s koronavirem projít. „Už proto, že někteří mohou být infekční a klinické příznaky mohou být velice mírné, stát se to může. Ale vzhledem k tomu, že nebyl zachycen žádný případ ani z těch, kde klinické příznaky byly poměrně zřejmé, je to nepravděpodobné,“ řekl Prymula.

Pasažéři z Číny, mezi nimiž ve středu bylo šest Čechů, žádnou plošnou zdravotní prohlídkou neprocházejí, letiště však cestující zvýšenou měrou sleduje a výběrově kontroluje. Těm, kteří na sobě pozorují příznaky respiračního onemocnění, je doporučováno obrátit se na lékaře.

Lety z Číny jsou odbavovány u dvou určených bran, kde platí zpřísněná hygienická opatření. Místa se po každém letu dezinfikují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám