Hlavní obsah

Čína láme rekordy. Za jediný den naočkovala 15 milionů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Číně se daří neustále zrychlovat tempo očkování. Jen za pondělí se tamním zdravotníkům podařilo proti koronaviru naočkovat 15 milionů lidí. Říše středu tak opět překonala vlastní rekord, upozornil server South China Morning Post.

Foto: Profimedia.cz

Očkování v Pekingu

Článek

Země, odkud se koronavirus na konci roku 2019 začal šířit do celého světa, už má sice epidemii nemoci covid-19 pod kontrolou, odhaluje však stále lokální ohniska. A ta představují potenciální riziko dalšího celostátního problému.

Zatím poslední ohnisko se objevilo v přístavním městě Jing-kchou v provincii Liao-ning na severozápadě Číny. Také proto se úřady snaží populaci co nejrychleji proočkovat.

WHO posvětila použití čínské vakcíny Sinopharm

Evropa

O tom, že vakcinační kampaň zrychluje, svědčí údaje z jejích březnových počátků. Za prvních 25 dní se podařilo naočkovat 200 milionů lidí, za dalších 16 dní 300 milionů a v neděli to už bylo 400 milionů lidí během devíti dní.

Turbulentní zrychlení

Hranici 10 milionů naočkovaných denně Číňané překračují už přes týden. Vzhledem k tomu, že ale v zemi žije téměř 1,4 miliardy lidí a naočkováno ještě není ani 15 procent z nich, to je podle vlády v Pekingu stále málo. Čínský komunistický režim a na jeho základě i místní samosprávy proto mají další smělé plány. Podle deníku The Wall Street Journal chtějí do léta naočkovat 40 % populace.

Naše vakcíny moc účinné nejsou, přiznala Čína

Koronavirus

Pomoci k tomu mají často poněkud svérázné motivační kampaně. V některých čínských městech straší dalším rozmachem epidemie nebo omezeními pro neočkované, jinde se naopak snaží motivovat nejrůznějšími odměnami, od zmrzliny, přes slevové poukazy až po vstupenky na kulturní akce. Na celonárodní úrovni pak běží propagační kampaně, které se šíří především přes internetové sociální sítě.

Ani splnění plánu nemusí stačit

Veřejnost má sice v očkování spíš důvěru. Vzhledem k tomu, že má pocit, že už nebezpečí pominulo, nesdílí ale tolik ochotu nechat se naočkovat, upozornila agentura Reuters.

Pak je tu navíc další problém. Čínské vakcíny nejsou ve srovnání s těmi ostatními tolik účinné. Zatímco například očkování od Pfizeru, které se používá i v Česku, má účinnost přesahující (po obou dávkách) 90 %, u čínských vakcín dosahuje jen 50 až 80 %.

Vyhráno tedy nebude, ani pokud Čína do léta splní vlastní plán a naočkuje 40 procent obyvatel. K vytlačení viru z populace bude podle odhadů odborníků potřeba proočkovat okolo 80 procent lidí, upozornil Wall Street Journal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám