Hlavní obsah

Čína a Indie stáhly vojáky ze sporné hranice u jezera v Himálaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Dillí

Čína a Indie v neděli dokončily odvelení svých vojáků od sporné hranice v oblasti jezera Pangong Tso v západním Himálaji. Na stažení jednotek se dohodli armádní velitelé a diplomaté obou zemí na začátku února, napsala agentura Reuters. Krok má vést k uklidnění situace na hranici mezi asijskými velmocemi, které disponují jadernými zbraněmi. Napětí na čínsko-indické hranici trvá od loňského května, jedna z potyček v polovině června si vyžádala úmrtí 20 indických vojáků.

Foto: Mukesh Gupta, Reuters

Indičtí vojáci v ulicích Šrínagaru

Článek

Podle Dillí a Pekingu je odvelení vojáků „krokem vpřed, který vytváří příznivý předpoklad pro řešení dalších sporů ohledně hranice”. Čínští a indičtí vojáci ale zůstávají rozmístění na dalších úsecích 3500 kilometrů dlouhé hranice, jež vede z horského regionu Ladákh na severozápadě Indie až do indického státu Arunáčalpradéš na severovýchodě.

Indové a Číňané se opět porvali na hranicích

Svět

Armády obou zemí uvedly, že budou pokračovat v komunikaci, aby na sporném území došlo k stabilizaci situace. Po krvavé potyčce z června loňského roku Čína a Indie vyslaly do oblasti desetitisícové vojenské posily, dělostřelectvo a stíhačky. V září vzrostlo v oblasti napětí, když na sporné hranici padly první výstřely. To bylo porušení dosavadního pravidla, které se dodržovalo desítky let a podle nějž se při pohraničních střetech nemají používat střelné zbraně.

V pohraničním střetu s Čínou padlo dvacet indických vojáků, ani se nestřílelo

Svět

Spory o hranici vedou Indie a Čína bezmála šedesát let. Po válce z roku 1962 je vytyčení čínsko-indické hranice v mnoha oblastech nejasné. Čína si nárokuje asi 90.000 čtverečních kilometrů území indického státu Arunáčalpradéš. Indie naopak prohlašuje, že Čína od roku 1959 neoprávněně okupuje 38.000 kilometrů čtverečních indického území v oblasti Aksaičin.

Reklama

Výběr článků

Načítám