Hlavní obsah

CIA cvičí v Afghánistánu zvláštní tajné jednotky

Novinky, rei
Kandahár

Agenti Ústřední zpravodajské služby CIA cvičí v jihoafghánském Kandaháru místní zvláštní polovojenskou jednotku pro mimořádné operace proti povstalcům. Informoval o tom ve středu britský list The Independent, jemuž byl umožněn přístup ke třem bývalým členům jednotek pracujících v utajení.

Foto: Profimedia.cz

Američtí a afghánští vojáci v Kandaháru. Ilustrační foto

Článek

Polovojenské jednotky jsou soustřeďovány zejména na afghánském jihu a východě, kde především sbírají informace a útočí na Tálibán, ale i al-Káidu.

Skupina v provincii Kandahár má asi 400 členů, a ačkoliv je připravována zejména pro situace po stažení amerických vojáků, nasazována bývá už nyní. Její příslušníky, kteří jsou cvičeni i v přímých soubojích muže proti muži, na místo určení dopravují americké helikoptéry Black Hawk a za svoji práci si vysloužili už děkovný dopis od prezidenta Hámida Karzáího, napsal Independent.

Zdroje z Tálibánu britskému deníku potvrdily, že se nejvíce obávají právě kandahárské jednotky. List zároveň upozornil, že se na její hlavu již snesla obvinění z porušování lidských práv, což vzbuzuje otázky o její roli po odchodu Američanů ze země. „Tyto síly pracují v nejvyšší tajnosti a nikomu v zemi se nezodpovídají, což je vážný problém,“ řekla Rachel Reidová z nadace Open Society miliardáře George Sorose.

Independent získal informace od tří bývalých členů jednotek, kteří si spolu s 38 dalšími lidmi ve věznici u Kábulu odpykávají trest za předloňské zabití policejního velitele.

Způsob fungování zvláštních jednotek v Afghánistánu předznamenala nová strategie boje proti teroristům, kterou Spojené státy zveřejnily před třemi týdny. USA oznámily, že chtějí „zajistit rychlé sesazení řídicích struktur al-Káidy“ a jejich následovníků pomocí metod, jež „přesahují tradiční zpravodajské, vojenské a bezpečnostní postupy“.

Reklama

Výběr článků

Načítám