Hlavní obsah

Bývalý japonský velvyslanec v ČR dostal za vraždu syna šest let

– Tokio

Soud v Tokiu poslal v pondělí bývalého velvyslance v České republice Hideakiho Kumazawu na šest let do vězení za to, že zabil svého syna Eiichira, napsal server deníku Japan Times. Státní zástupce žádal osmiletý trest, advokát obžalovaného upozorňoval na to, že šestasedmdesátiletý muž syna zabil v sebeobraně. Krveprolitím podle obhajoby vyústilo dlouhodobé domácí násilí v rodině státního úředníka.

Foto: Hiroki Yamauchi, ČTK/AP

Bývalý japonský velvyslanec v Česku Hideaki Kumazawa u soudu, který ho poslal na šest let do vězení za vraždu vlastního syna.

Článek

Vražda se odehrála letos 1. června. Hideaki Kumazawa po hádce několikrát bodl kuchyňským nožem 44letého syna Eiichira do krku a hrudníku. Muž zemřel v důsledku velké ztráty krve, píše server Japan Times. Po incidentu zavolal policii sám Kumazawa.

V České republice na postu japonského velvyslance působil od roku 2005 do roku 2008.

„Obžalovaný se bránil a zabil ho ze strachu o vlastní život,“ uvedl advokát bývalého velvyslance. Popsal, jak Hideaki Kumazawa svého syna podporoval a zvláště, když se Eiichir zařadil do skupiny lidí, jimž se v Japonsku říká hikikomori. Jsou to lidé, kteří se zcela odřízli od společnosti. Z domu vychází jen zřídka a s nikým se nestýkají.

Syn měl násilnické sklony

U Eiichira se navíc začaly projevovat násilnické sklony. Údajně jimi trpěl od doby, kdy byl šikanován na prestižní soukromé střední škole. Jeho stavy se ovšem s postupujícím věkem zhoršovaly.

Kimův strýc už nebude velvyslancem v Praze, píše server

Domácí

Poté, co syn ukončil střední školu, otec mu pořídil vlastní bydlení v luxusní rezidenční čtvrti Mejiro v Tokiu. Týden před incidentem se ale syn vrátil zpět k rodičům. Kumazawa řekl, že se syna bál, protože mu vyhrožoval smrtí.

Soudce Tomojuki Nakajama tvrzení o sebeobraně odmítl. K domácímu násilí poznamenal pouze to, že existují jiné způsoby, jak se záležitost mohla řešit. Připomněl, že na těle oběti bylo 30 bodných ran, z toho některé velmi hluboké, což podle soudce vypovídá také o tom, že se o sebeobranu nejednalo.

Kumazawa se k vraždě přiznal a řekl: „Je mou povinností platit za zločin a modlit se, aby můj syn strávil pokojný čas v posmrtném životě.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám