Hlavní obsah

Bude mít Severní Korea diktátorku? Sestra Kim Čong-una má šance ujmout se otěží

Je severokorejský vůdce Kim Čong-un v izolaci, kómatu, nebo zemřel? Čím více chybějí informace o tom, co se v této zemi děje a jaký je zdravotní stav diktátora, tím víc svět spekuluje o případných nástupcích. V žebříčku kandidátů nejvyšší příčky zaujímá Kim Jo-čong, sestra vůdce Kim Čong-una, píše server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-Čong na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Někteří pozorovatelé tvrdí, že Kim Jo-čong se připravovala na případné následnictví roky. Navíc Kim Čong-un má ve svou sestru velkou důvěru.

„Jejich pouto se upevňovalo i během dětství strávených v internátní škole ve švýcarském Bernu koncem 90. let. Byli spolu prakticky v exilu a oba věděli, co je v budoucnu čeká. Museli získat obrovský pocit spojenectví a sounáležitosti. Výsledkem je, že Kim Čong-un má ve svou sestru obrovskou důvěru,“ řekl Joung-šik Pong z Institutu pro severokorejská studia v Soulu deníku Guardian. Kim Čong-un podle něj proto udělal ze sestry jakési své alter ego.

Osud Kim Čong-una není jasný, v KLDR propukla nákupní horečka

Svět

Dvaatřicetiletá žena se během deseti let vypracovala v nejvlivnější ženu Severní Koreje. Expert na tuto zemi Robert Collins si všímá, že její jméno „severokorejská média vždy zmiňují spolu s nejvyššími představiteli země“.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Kim Jo-čong na snímku z 2. března

Mladá žena získala už v roce 2016 významný post v politbyru vládnoucí Strany práce. Kim Čon-un sestru před dvěma týdny v rámci vedení strany „povýšil“. Kromě toho má na starosti propagandu a agitaci a odpovídá za kult osobnosti bratra, píše Focus. Má plánovat Kimova veřejná vystoupení, cesty, a dokonce i psát jeho projevy.

Kim Čong-un je prý po operaci ve vážném stavu

Svět

Účastnila se také všech zásadních událostí, ať už to byly schůzky s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, či reprezentace KLDR na zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu. Také cesty do Soulu, kde předala osobní vzkaz svého bratra jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi s pozvánkou do KLDR. Analytici tvrdí, že její šance ujmout se otěží v případě skonu Kim Čong-una jsou hodně vysoké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám