Hlavní obsah

Barmská policie přitvrdila, střílela do demonstrantů gumovými projektily

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Barmská policie při rozhánění pondělní demonstrace v hlavním městě Neipyijtu použila kromě vodních děl i gumové projektily. Jinde nasadila slzný plyn, uvedl v úterý list The Guardian. V zemi platí po puči z 1. ledna výjimečný stav a zákaz shromažďování. I tak se ale na protestech v zemi scházely tisíce lidí. Pondělní policejní zásahy ale ukazují, že junta přitvrzuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Barmě pokračují protestyVideo: AP

 
Článek

Svědci v hlavním městě uvedli, že policie nejprve použila proti demonstrantům bez varování vodní děla. Když odpověděli házením předmětů, začala do nich střílet gumovými projektily. Na sociálních sítích se objevily záběry, jak lidé utíkají a jsou slyšet vzdálené výstřely. Lékař na klinice řekl agentuře Reuters, že ošetřoval tři lidi s podezřením na zranění gumovými projektily.

V Barmě použili proti tisícům demonstrantů vodní děla

Svět

Slzný plyn byl nasazen v Mandalaji, kde bylo zatčeno 27 demonstrantů včetně jednoho novináře z Demokratického hlasu Barmy (DVB). Ten uvedl, že byl zadržen, když natáčel protest. Dodal, že účastníci byli biti. Zadržení potvrdily i dvě mediální organizace. Vodní děla byla použita i v Magwe.

Foto: Reuters

Vodní děla v barmském hlavním městě Neipyijtu

Protesty pokračují

V Rangúnu se sešly na protestu u pagody Sule velké počty lidí, možná až desetitisíce, i když panuje stanné právo a mezi lidmi kolovaly fámy, že by mohla zasáhnout armáda. „Protože bylo minulý večer vyhlášeno stanné právo, myslel jsem si, že lidé možná nepřijdou, ale přišli. Jsem tak hrdý na svůj lid,“ uvedl 33letý Pyae Phyo: „Každý den přijdeme. Každý den, kdy nejsme svobodní, budeme v klidu protestovat za své skutečné vůdce Do Aun Schan Su Ťij a prezidenta U Win Myina.“

Vojenský puč v Barmě: Vojáci v ulicích, fronty na tržištích, nefungují telefony ani televize

Svět

Zatím není jasné, zda se zákaz setkávání více než pěti lidí týká jen velkých měst, jako je Rangún a Mandalaj, nebo celé země. Podle amerického velvyslanectví platí od 20:00 do 4:00 ve zmíněných dvou městech.

Vůdce pučistů, generál Min Aun Hlain, v pondělí ve svém prvním vystoupení od převratu slíbil „opravdovou demokracii” a konání nových voleb. „Budeme mít volby s více stranami a podle zásad demokracie předáme moc tomu, kdo v těchto volbách vyhraje.“ Hlain ale neřekl, kdy by se tyto volby měly konat ani jaké strany se jich budou moci účastnit. Výjimečný stav má platit rok.

Foto: ČTK/AP

Barmská policie rozháněla demonstraci v Mandalaji vodními děly

Junta by měla v Barmě nastolit „opravdovou a ukázněnou demokracii”, říká pučistický generál

Svět

Volby se v zemi konaly loni v listopadu a jasně v nich zvítězila Národní liga pro demokracii vedená Su Ťij. Armáda, která má ústavou garantovanou čtvrtinu křesel, utrpěla porážku a stěžovala si na volební podvody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám