Hlavní obsah

V Barmě použili proti tisícům demonstrantů vodní děla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún
Aktualizováno

V barmské metropoli Neipyijtu použila v pondělí policie vodní děla proti tisícovkám demonstrantů protestujících proti týden starému puči. Do ulici vyšli stávkující dělníci. Masové protesty pokračují už třetí den a v neděli byly největší od roku 2007, kdy protestovali buddhističtí mniši. Do ulic vyšly deseti tisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Barmě rozhání demonstranty vodním dělemVideo: AP

 
Článek

Demonstrující požadovali propuštění svržené vůdkyně Národní ligy pro demokracii Do Aun Schan Su Ťij. Policisté vyzvali demonstranty, aby se rozešli, nebo je rozeženou silou. Pak bez výstrahy použili dvě vodní děla.

Lidé vyšli do ulic také Rangúnu a Mandalaji, i když je po převratu vyhlášeno na rok stanné právo. Protestů se účastnila řada státních zaměstnanců, jako jsou lékaři, inženýři a učitelé. Jeden z nich, doktor, řekl stanici BBC: „Dnes jsme my, profesionálové, zejména civilní zaměstnanci, vyšli, abychom ukázali, že držíme spolu. Náš cíle je stejný, chceme pád diktatury.”

Foto: Reuters

Ženy s rudými stuhami protestují proti puči v Rangúnu.

„Je to pracovní den, ale my nepůjdeme do práce, i když nám zkrátí plat,“ řekl 28letý demonstrant, zaměstnanec oděvní továrny, Hnin Thazin. Na demonstraci se se svými dětmi a mladšími příbuznými vydala i Hnin Hajman Soe: „Můžeme vidět, že mnoho mladých lidí neakceptuje juntu. Dokonce tu můžeme vidět teenagery.“

V některých čtvrtích druhého největšího barmského města Mandalaj úřady zakázaly shromáždění více než pěti osob a od 20:00 do 04:00 platí zákaz vycházení.

V předvoji pondělního protestu v Rangúnu kráčela skupina buddhistických mnichů oděných v šafránová roucha, napsala s odvoláním na svědky agentura Reuters. Mniši mávali mnohobarevnými buddhistickými vlajkami a prapory červené barvy, která symbolizuje stranu svržené premiérky, Národní ligu pro demokracii (NDL).

Vojenský puč v Barmě: Vojáci v ulicích, fronty na tržištích, nefungují telefony ani televize

Svět

„Propusťte naše lídry. Respektuje naše hlasy. Odmítněte vojenský puč,“ stálo na jednom z transparentů. Protestující vyjadřují vzdor třemi zdviženými prsty, tedy gestem známým z americké knižní a filmové série Hunger Games, kde se stalo znakem povstání proti útlaku totalitního režimu.

Barmská cvičitelka si dávala do těla, za zády jí začínal převrat v zemi

Koktejl

Barmská armáda minulé pondělí provedla vojenský převrat, při kterém zadržela vůdkyni Su Ťij a prezidenta Win Myina a vyhlásila na rok výjimečný stav. Oba politici čelí obviněním, která organizace na ochranu lidských práv označují za nepodložená.

Armáda puč zdůvodnila údajnými podvody při listopadových volbách a generál Min Aun Hlain, který se postavil do čela státu, slíbil jejich vyšetřování. Dění v zemi odsoudila řada států i organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám