Hlavní obsah

Junta by měla v Barmě nastolit „opravdovou a ukázněnou demokracii”, říká pučistický generál

Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdce barmské vojenské junty, 64letý generál Min Aun Hlain, v prvním prohlášení k národu od převratu slíbil uspořádat svobodné volby a předat moc straně, která z nich vyjde vítězně. Veřejnost by se podle jeho slov měla držet v první řadě faktů, a ne pocitů, uvedl s odvoláním na protesty proti puči, který od minulého pondělí propukl v celé zemi. Označil tuto juntu za odlišnou od předchozích, protože nastolí demokracii. Současně ale junta vyhrožovala.

Foto: Reuters TV, Reuters

Vůdce barmských pučistů generál Min Aun Hlain

Článek

Generál Hlain dodal, že jeho vojenská vláda je jiná než předchozí barmské junty. Byli do ní vybráni vhodní ministři, zahraniční politika zůstane nezměněná a zahraniční země budou povzbuzovány k investicím v Barmě. Podle něj by vojenská vláda měla ustavit „opravdovou a ukázněnou demokracii“.

Hlain ale nespecifikoval blíže, co to disciplinovaná demokracie podle něj je. Rozhodně k ní nepatří protesty, jak plyne z předchozího prohlášení junty k aktuálním protestům: „V souladu se zákonem musí být podniknuta efektivní akce proti přestupkům, které narušují a destruují stabilitu státu, veřejnou bezpečnost a vládu zákona,“ stojí podle televize Al-Džazíra v prohlášení pučistů ve státní televizi MRTV.

V Barmě použili proti tisícům demonstrantů vodní děla

Svět

Hlain zopakoval, že volby v listopadu loňského roku, v nichž s přesvědčivou většinou zvítězila Národní liga pro demokracii (NLD), provázely „nesrovnalosti“, a dodal, že žádná organizace nestojí nad zákonem. Svrženou vůdkyni NLD Su Ťij při tom nezmínil.

Vojenský puč v Barmě: Vojáci v ulicích, fronty na tržištích, nefungují telefony ani televize

Svět

Před vypsáním nových voleb, jejichž termín neupřesnil, bude podle Hlaina třeba provést reformu volební komise; za podzimních voleb podle něj komise použila jako záminku pandemii covidu-19 a neumožnila spravedlivou předvolební kampaň.

Armáda puč z minulého pondělí, při němž zadržela šéfku vlády Su Ťij a prezidenta Win Myina, zdůvodnila právě údajnými podvody při listopadových volbách a generál Hlain slíbil jejich vyšetřování. Dění v zemi odsoudila řada států i organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám