Hlavní obsah

Atentátník zabil na základně v Afghánistánu agenty CIA

Kábul
Aktualizováno

Osm Američanů zahynulo ve středu při sebevražedném atentátu na předsunutou operační základnu na východě země v provincii Chóst. Podle stanice CNN šlo o agenty CIA.

Článek

CIA informaci nepotvrdila. Armádní velení původně uvedlo, že při atentátu nebyl zraněn žádný voják USA ani NATO a zemřeli civilisté. Potvrdí-li se tvrzení CNN, jedná se o největší ztrátu CIA od leteckých útoků na USA v září 2001.

Sebevražedný atentátník, který měl na sobě vestu s výbušninami, zaútočil na předsunutou operační základnu Chapman v okrese Chóst ve stejnojmenné provincii. Základna slouží také jako centrum civilistů pracujících v zemi na rekonstrukčních projektech.

Atentátník se dostal do tělocvičny, kde odpálil dvě nálože umístěné na vestě.

K útoku se přihlásilo povstalecké hnutí Tálibán. Jeho mluvčí stanici BBC řekl, že atentátník byl afghánský voják.

Na jihu zemřelo pět Kanaďanů

Při jiném bombovém útoku v jižní provincii Kandahár přišli o život čtyři kanadští vojáci a novinářka listu Calgary Herald. Nálož explodovala v blízkosti jejich obrněného vozidla. Čtyřiatřicetiletá reportérka Michelle Langová přicestovala do Afghánistánu teprve nedávno a byl to její první pobyt v zemi.

Útok si vyžádal nejvíce kanadských obětí za poslední dva roky. Letošek byl pro zahraniční vojáky nejtragičtějším od invaze v roce 2001.

Reklama

Výběr článků

Načítám